<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveriges finansminister: Økonomien går en tøff vinter i møte

Den svenske regjeringen venter at landets brutto nasjonalprodukt (BNP) krymper med 0,4 prosent neste år. I tillegg ventes det at inflasjonen forblir høy.

    Publisert 31. okt. 2022 kl. 14.20
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 166 ord
    ADVARER: Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Regjeringen.se

    Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson presenterte mandag regjeringens økonomiske prognoser, og tallene var ikke av det lystige slaget.

    Sveriges BNP ventes å krympe med 0,4 prosent i 2023, noe som står i sterk kontrast til den forrige regjeringens anslag i august om en vekst på 0,4 prosent.

    – Prognosen for svensk økonomi er dyster, og det finnes betydelig risiko for at utviklingen blir verre enn i hovedscenarioet, sier finansministeren.

    Hun legger til at det blir viktige avveininger i den svenske finanspolitikken framover. Inflasjonen ventes ifølge dette hovedscenarioet å ligge på 5,2 prosent.

    Økonomiforskerne på Konjunkturinstitutet venter at økonomien krymper med 0,1 prosent neste år. De regner med en inflasjon på 4,6 prosent. Som i Norge er inflasjonsmålet i Sverige 2 prosent.

    Svantesson sier det er vanskelig å si hvor lenge Sverige vil ha en lavkonjunktur, som betyr økonomisk aktivitet som er lavere enn den trendmessige utviklingen skulle tilsi.

    Hvor langvarig den dystre økonomiske situasjonen vil vedvare, er vanskelig å anslå, understreker Svantesson.

    – Man må være forberedt og planlegge for det verste, sier hun.

    NTB