<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Barnehagemilliardærer flytter til sveits

Jessheim-ekteparet bak Læringsverkstedet har tjent over to milliarder på skattefinansierte barnehager. Nå flytter de til Sveits. 

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 15.17
    Oppdatert 16. des. 2022 klokken 14.26
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 245 ord
    FLYTTER TIL SVEITS: Ekteparet Hans Jacob Sundby og Randi Sundby har bygget opp barnehagekjeden Læringsverkstedet.  Foto: Læringsverkstedet

    Eierne bak Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, har meldt flytting til Sveits. Det melder Fagbladet

    Jessheim-ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby startet sin første barnehage i 2003. Det skulle bli en lukrativ satsing, og paret har siden tjent over to milliarder på skattefinansierte barnehager.

    Ifølge ligningstall for 2021 hadde paret en samlet formue på over 1,4 milliarder kroner.

    – Dette er ingen skatteflytting til Sveits, sa Hans Jacob til Fagbladet.

    Ekteparet hevder at flyttingen skyldes at mesteparten av virksomheten er utenlands.

    – Vi driver barnehager i ti land på tre kontinenter, så for oss er det naturlig å følge med den utenlandsveksten, og vi kommer til å bo i ulike land og på ulike steder i forbindelse med det, sier han videre til avisen. 

    Kan spare nesten én milliard

    I 2020 kjøpte til det svenske eiendomsselskapet SBB over to tredjedeler av eiendommene til Læringsverkstedet, altså rundt 138 barnehageeiendommer, for 4,25 milliarder kroner. 

    Flyttingen kan føre til at paret slipper å betale rundt 980 millioner kroner i skatt til Norge. 

    Det anslår skatteekspert Eivind Furuseth, som er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

    – Det de vil kunne spare mest på, er at de kan slippe å skatte av gevinsten ved å selge aksjene i holdingselskapet sitt, sier han til bladet.

    Furuseth henviser til exit-skattereglene, som innebærer at dersom skattyter selger aksjer innen fem år etter utflytting, vil gevinsten bli skattepliktig, mens etter mer enn fem år kan man selge aksjene uten å måtte betale skatt til Norge.