<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et fristed for russere som rømmer Putin

Over 100.000 russere har kommet til Serbia siden Ukraina-krigen startet. I Beograd begynner det å merkes på etterspørselen etter eiendom.

Publisert 2. nov. 2022 kl. 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 456 ord
TRYGG HAVN: Beograd har i løpet av Ukraina-krigen blitt et fristed for russere. Foto: Bloomberg

Russlands invasjon av Ukraina har gjort Beograd til en trygg havn for russere som flykter fra president Vladimir Putins krigsmaskin. Flere og flere kommer til og driver etterspørselen etter både eiendommer og kontorer, melder Bloomberg

– I starten av krigen spurte alle mine klienter etter et sted å leie. Men i de siste månedene har jeg fått mange forespørsler om kjøp, og ikke bare for å få oppholdstillatelse, men for å bo og leve her, forteller Tijana Vujovic.

Advokaten med spesialisering i innvandring, og det å skaffe folk de riktige papirene og koble dem med eiendomsmeglere, har hjulpet minst 500 russere så langt i år.

17.000 har fått opphold

Over 100.000 russere og flere hundre ukrainere har ifølge nyhetsbyrået kommet til Serbia siden starten av Ukraina-krigen, hvorav 17.000 har fått oppholdstillatelse – ifølge president Aleksandar Vucic. Resten har fortsatt ferden til andre land, eller blir i Serbia som besøkende.

IRRITERER EU: Serbia og president Aleksandar Vucic. Foto: NTB

De nyankomne har flokket til felleskontorområder og registrert over 2.000 nye virksomheter.

Store deler av Europa ønsket velkommen russiske aristokrater og intellektuelle som flyktet revolusjonen i 1917, men drøye 100 år senere har russere som rømmer hjemlandet av politiske grunner få alternativer. Serbia fremstår som et av dem, og tillater i utgangspunktet russere visumfritt opphold i initielt 30 dager. Landets nasjonale flyselskap har også opprettholdt ruter til Moskva og tre andre russiske byer.

Tyskland irriterer seg

Serbias balansegang mellom Russland og EU irriterer særlig Tyskland, som presser på for en avgjørelse. 

– Behovet for for en avgjørelse nærmer seg i lys av den geopolitiske utviklingen, uttalte en representant fra den tyske regjeringen til Reuters tidligere denne uken.

FÅR FOLK TIL Å FLYKTE: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Serbia, som har vært en kandidat til å bli EU-medlem siden 2012, har lenge slitt med å balansere en historisk tilknytning til Russland mot ambisjoner om økonomisk og politisk integrasjon med Vesten. President Vucic har så langt ikke villet bli med på sanksjonene mot Moskva.

Sterke, russiske røtter

Men det pro-russiske – om ikke pro-Putin-sentimentet – stikker ifølge Bloomberg dypt i Beograd.

– Beograd har vært som Casablanca de siste ukene, sa president Vucic 17. oktober i en tale hos Serbias etterretnings- og sikkerhetsmyndigheter, og sammenlignet byen med den som i filmen fra 1942 ble skildret som et sted fullt av spioner og krigsflyktninger.

Nyhetsbyrået drar frem flere russiske landemerker i den serbiske hovedstaden, for eksempel jugendstil-hotellet Hotel Moskva og kultursenteret Ruski Dom (Russlands Hus) like ved. Det er også verdt å merke seg at energigiganten Gazprom sponser Røde Stjerne, Serbias mest dekorerte fotballklubb.