<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener Kina er «måneder unna» en gjenåpning

– En trygg og ryddig gjenåpning er veldig vanskelig akkurat nå, mener Goldman Sachs, som ser en mulig gjenåpning av Kina i 2023.

Publisert 7. nov. 2022 kl. 13.46
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
HOLDER FAST PÅ STRATEGIEN: En person blir testet for covid-19 i Shanghai, søndag 6. november. Foto: Qilai Shen/Bloomberg

Markedene forrige uke var preget av spekulasjoner om at Kinas myndigheter ville snu i sin null covid-strategi. 

Asia-børsene steg kraftig på ryktet, med Hang Seng-indeksen som ledet an med en oppgang på 5,4 prosent. Råvareaksjer på Oslo Børs fikk seg også en opptur.

Helsemyndighetene i Kina kunne derimot lørdag avkrefte ryktene. Tvert imot var budskapet at strategien var helt riktig, og spesielt nå som landet opplever flere smitteutbrudd.

Godt nytt for aksjemarkedet

Storbanken Goldman Sachs mener Kina fortsatt er «måneder unna» en gjenåpning, skriver CNBC.

– Den faktiske gjenåpningen er fortsatt måneder unna ettersom vaksinasjonsraten for eldre forblir lav og dødstallene ser ut til å være høye blant de uvaksinerte, basert på offisielle data fra Hong Kong, sier Hui Shan, sjefsøkonom for Kina-avdelingen hos banken.

Investeringsbanken mener fortsatt at Kina kan gjenåpne i løpet av andre kvartal 2023 – noe som vil være gode nyheter for aksjemarkedet.

– Vi anslår at en full gjenåpning kan føre til 20 prosent oppside for kinesiske aksjer basert på empiriske, ovenfra-ned og historiske sensitivitetsanalyser.

For få fullvaksinerte

Bare 60,8 prosent av innbyggerne i Hong Kong over 80 år har fått alle de tre dosene med coronavaksine. Dødsraten blant de uvaksinerte som blir smittet er på 14,8 prosent. Til sammenligning var dødsraten blant de fullvaksinerte på 1,5 prosent, skriver CNBC.

Goldman Sachs mener Kina trolig vil holde seg til sin nåværende strategi til «alle nødvendige medisinske forberedelser er gjort».

– En trygg og ryddig gjenåpning er veldig vanskelig akkurat nå, sier en analytiker i et notat.