<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Gjør alt for presse Putins korrupte kumpaner

Storbritannia har frosset over 18 milliarder pund i russiske aktiva. Finansdepartementet dobler nå antall sanksjonsjegere, og vel så det.

    Publisert 10. nov. 2022 kl. 13.54
    Oppdatert 10. nov. 2022 klokken 13.54
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 254 ord
    STYRER KRIGSMASKIN: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

    Storbritannia har frosset totalt 18,4 milliarder pund i russiske aktiva siden innføringen av tøffe sanksjoner i kjølvannet av president Vladimir Putins invasjon av Ukraina, melder Bloomberg.

    Dette tilsvarer over 218 milliarder norske kroner.

    Avdelingen for iverksettelse av finansielle sanksjoner i det britiske finansdepartementet (OFSI) skriver i sin årsrapport at dette utgjør rundt 6 milliarder pund mer enn frosne aktiva fra alle andre sanksjonerte regimer. Sammen med sine allierte har britene straffet over 1.200 personer og 120 virksomheter.

    DOBLER INNSATSEN: Storbritannias «City minister» Andrew Griffith. Foto: NTB

    OFSI har siden invasjonen mottatt meldinger om 236 sanksjonsbrudd. Den russiske milliardæren Petr Aven utfordrer nå i en London-domstol en påstand om at han har unndratt seg sanksjoner ved å bruke bankkonti og eiendomsselskaper i sin kones navn for å finansiere sin livsstil.

    – Lammer deres krigsmaskin

    – Vi har innført de strengeste sanksjonene mot Russland noensinne, og det lammer deres krigsmaskin. For å forsikre oss om at vi gjør alt for holde presset på Putins korrupte kumpaner, mer enn dobler vi antall ansatte i OFSI, sier minister for finansielle tjenester (City minister) Andrew Griffith ifølge nyhetsbyrået.

    Totalsummen på 18,3 milliarder pund er kun finansielle aktiva, inklusive aksjer og kontanter, og inkluderer ikke eiendom. I tillegg har myndighetene på Kanaløyene annonsert at de har frosset verdier for 7 milliarder pund tilknyttet Roman Abramovitsj.

    OFSI-sjef Giles Thomson opplyste ifølge Bloomberg på en London-konferanse nylig at avdelingen akter å slå tilbake mot konseptet «Londongrad» og at rike russere med bånd til Kreml har gjemt aktiva i Storbritannia.