<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her kjøper rike russere seg til statsborgerskap

En fjern øy har blitt populær blant rike russere som rømmer landet. 

Publisert 14. nov. 2022 kl. 11.16
Oppdatert 14. nov. 2022 klokken 11.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
BETALER DYRT: For en investering på rundt 1,5 millioner kroner kan russerne sikre seg et statsborgerskap ved den lille øya Grenada i Karibia.  Dreamstime

Vladimir Putins invasjon av Ukraina har ført til at en drøss av russere har rømt landet. Ifølge Forbes har så mange som 700.000 forlatt Russland så langt. De fleste har funnet veien til nabolandene med visumfri innreise, som Tyrkia og Georgia. 

Noen formuende russere har derimot funnet veien over Atlanteren – til en fjern øy kalt Grenada i Karibia, ifølge Bloomberg

For en minimumsinvestering på 150.000 dollar, tilsvarende rett i underkant av 1,5 millioner norske kroner, kan man sikre seg et statsborgerskap i landet.

Grenada-passet gjør at man kan reise uten visum til 141 land, inkludert Kina, Storbritannia og Europas Schengen-område. 

Firedobling

Spesialrådgiver for passprogrammet, Richard Hallam, anslår at russere utgjør den største andelen av søkerne i år. Landet forbød i mars russiske statsborgere fra å søke om passet, men åpnet for det igjen i juni, ifølge Bloomberg. 

Flere av nabolandene har opprettholdt forbudet. 

Søknader om investorvisumet har nesten firedoblet seg, til nesten 200, ifølge landets finansdepartement.

Grenada har vært kjent som et skatteparadis siden 1980-tallet. Landet har et svært gunstig skattesystem som tiltrekker internasjonale investorer med sin ikke-eksisterende skattesats på inntekt anskaffet andre steder.

KARIBIA: Her øya Grenada som ligger nordvest for Trinidad og Tobago, nordøst for Venezuela og sørvest for Saint Vincent og Grenadinene. Google Earth

I 2013 åpnet landet investeringsprogrammet som tilbyr utenlandske borgere muligheten til å sikre seg et statsborgerskap. Dette for å tiltrekke utenlandske og rike investorer. 

Tidligere har Finansavisen skrevet om at rike russere har flyttet eiendeler og superyachter til steder som Dubai, Tyrkia og Hong Kong, for å unngå sanksjoner.