<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IMF ser behov for å justere Kinas coronastrategi

IMF mener en endring av Kinas coronastrategi kan støtte den økonomiske veksten landet behøver. 

    Publisert 23. nov. 2022 kl. 10.29
    Oppdatert 23. nov. 2022 klokken 10.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 346 ord
    NEDSTENGT: Etter et større smitteutbrudd er flere kinesiske byer nedstengt igjen. Bloomberg

    Etter en imponerende bedring etter den første fasen av pandemien, har den økonomiske veksten i Kina moderert seg og er fortsatt under press. En endring av covid-19-strategien, raskere vaksinering og flere tiltak for å få slutt på eiendomskrisen vil støtte veksten. 

    Det skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i en uttalelse etter en artikkel IV-konsultasjon i Kina, og anslår at BNP vil øke med 3,2 prosent i år og 4,4 prosent neste år. 

    Med sin strenge strategi håndterte Kina de første virkningene av pandemien godt, men Kinas vekst har siden avtatt og er fortsatt under press i kjølvannet av gjentatte covid-19-utbrudd, store utfordringer i eiendomssektoren og lavere global etterspørsel. 

    «Selv om covid-19-strategien har blitt mer fleksibel over tid, har kombinasjonen av flere smittsomme varianter og vedvarende hull i vaksinasjoner ført til behov for hyppigere nedstengninger, tynget forbruk og private investeringer, inkludert bolig,» skriver IMF. 

    Innstrammingen av regelverket i eiendomssektoren, selv om det å senke belåningsgradene er velment, har økt økonomisk press på utbyggere, har ført til lavere boligsalg og -investeringer, samtidig som lokale tomtesalgsinntekter har falt betydelig. 

    Forutsetningen om BNP-vekst på 4,4 prosent i 2023 og 2024 er basert på at dagens covid-19-strategi endres trygt og gradvis i andre halvdel av 2023. 

    «Risikoene forblir på nedsiden, ettersom økonomien møter ekstern motvind fra en global nedgang, fortsatt økning i energiprisene og ytterligere innstramninger av finansielle forhold», skriver IMF. 

    Kan bidra til å øke tilliten

    Innenlands representerer tilbakevendende covid-19-utbrudd og driftsstans, sammen med utfordringer innen eiendom, de viktigste risikoene. På lengre sikt vil økende geopolitiske spenninger kunne øke risikoen for «frakobling» og begrense handel, investeringer og teknologioverføring. 

    En endring av covid-19-strategien bør være godt forberedt og inkludere økt vaksinasjon for å sikre beskyttelse. Finanspolitikken bør rettes mot husholdninger for å støtte vekst. Pengepolitikken bør være imøtekommende. 

    Når det gjelder eiendomssektoren, er det nødvendig med robuste mekanismer for å fortsette å fullføre prosjekter som har fått problemer og beskytte kjøpere av uferdige hus. Det kan bidra til å øke tilliten og gi markedsbasert utvinning. På mellomlang sikt kreves det strukturelle reformer innenfor blant annet modellen for tegning av nybygg.

    (TDN Direkt)

    – Dette skaper verdens største rokade
    22.11.2022 Oljeprisen stupte og steg igjen etter rykter om en mulig produksjonsøkning i Opec, som skal møtes 4. desember. Vi snakker med analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, som forklarer hvorfor det er langt mer sannsynlig med et yttterligere kutt. Vi spør også om hva som skjer når EUs oljeembargo mot Russland inntrer 5. desember og produktembargo den 5. februar, samt hvordan det skal gå når Joe Biden må fylle opp USAs oljelagre igjen.