<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– 30 prosent sannsynlighet for tidligere gjenåpning i Kina

Myndighetene må veie opp kostnadene og fordelene med de strenge covid-restriksjonene sett i lys av protestene, mener Goldman Sachs.

    Publisert 28. nov. 2022 kl. 09.49
    Oppdatert 28. nov. 2022 klokken 10.25
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 288 ord
    NULL COVID: Vakter passer på et nabolag som er nedstengt i Beijing, 10. november. Goldman Sachs mener det er 30 prosent sannsynlighet for at Kina gjenåpner i løpet av første kvartal neste år. Bloomberg

    Det er mest sannsynlig at Kina starter gjenåpningen i april 2023, mener den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

    Det vil være like etter det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress, der medlemmer fra hele landet samles i en uke.

    Det er likevel en sjanse for at myndighetene bestemmer seg for å åpne opp igjen enda tidligere, mener Kina-sjeføkonom hos Goldman Sachs, Hui Shan.

    – Det er 30 prosent sannsynlighet for tidligere gjenåpning, nettopp på grunn av vanskelighetene med å holde covid under kontroll, og mangelen på medisinsk forberedelse antyder at det kan være en ganske rotere prosess, sier hun ifølge CNBC. 

    Store protester

    – Viruset har utviklet seg på en slik måte at det blir veldig dyrt å fortsette å implementere null covid-politikken, sier sjeføkonomen videre.

    I helgen var det også store protester over hele landet mot coronarestriksjonene. Den utløsende årsaken til uroen skal ha vært en brann i Xinjian-regionen, der ti personer mistet livet. Mange mener strenge coronatiltak gjorde redningsarbeidet vanskeligere.

    Myndighetene er nødt til å veie opp kostnadene og fordelene med de strenge covid-restriksjonene sett i lys av protestene, mener Hui, som også ser muligheten for en «tvunget» gjenåpning på grunn av uroen.

    Holder fast på strategien

    Kina er det siste store landet i verden som forsøker å slå ned all coronasmitte med inngripende tiltak.

    Selv om nullsmittestrategien ligger fast, forsøker landet å ha en mer målrettet tilnærming i kampen mot viruset. I stedet for å stenge ned hele byer vil de heller innføre lokale tiltak. 

    Demonstranter mener imidlertid at myndighetene ikke følger sine nye regler, og heller stenger ned unødvendig store områder.

    – Xi Jinping! Gå av! Det kinesiske kommunistparti! Gå av! ble det ropt på en demonstrasjon i Shanghai denne helgen.