<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stoltenberg: – Putin bruker vinteren som våpen

Nato-sjef Jens Stoltenberg anklager Russlands president Vladimir Putin for å bruke brutale bombeangrep til å tvinge ukrainere til å fryse eller flykte. Allierte lover mer ikke-militær støtte til Ukraina.

  Publisert 29. nov. 2022 kl. 19.45
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 305 ord
  Foto: NTB

  – Russland bruker brutale rakettangrep for å gjøre Ukraina kaldt og mørkt denne vinteren, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter første dag av Natos utenriksministermøte i Bucuresti tirsdag.

  – President Putin prøver å bruke vinteren som våpen og tvinge ukrainere til å fryse eller flykte, sa han.

  Russland har rettet en rekke rakettangrep mot Ukraina den siste tiden, som har ført til at store deler av landet har mistet strømmen.

  Stoltenberg kom rett til pressekonferansen fra et hastemøte blant G7-landenes utenriksministre, hvor også Norge var invitert. Der sto energistøtte til Ukraina øverst på agendaen.

  Etterlyser luftvern

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba var også invitert til Nato-møtet i Bucuresti. Han har tidligere etterlyst luftforsvarssystem fra Nato, som Patriots-systemet. Kuleba sier det haster med opptrapping av støtten.

  – Når vi har transformatorer og aggregater, så kan vi gjenopprette systemet, energinettverket vårt, og vi kan gi folk brukbare levekår, sa Kuleba.

  – Når vi har fått luftforsvarssystemer, så vil vi være i stand til å beskytte denne infrastrukturen fra de neste russiske rakettangrepene, sa han.

  Ifølge Stoltenberg pågår det for tiden en diskusjon i alliansen om leveranser av nye systemer til Ukraina, men han understreket at Nato også må sørge for at systemene som alt er levert, som norske Nasams, er funksjonelle.

  – Vi må sørge for reservedeler, vedlikehold og ammunisjon, sa han.

  Ikke-militære bidrag

  Nato-sjefen sa videre at allierte tirsdag har kommet med løfter om ytterligere bidrag til Natos såkalte Comprehensive Assistance Package. Pengene skal gå til å dekke umiddelbare, ikke-militære behov i Ukraina i form av blant annet drivstoff og aggregater.

  Norge har nylig gitt 300 millioner kroner til dette fondet.

  Nato-sjefen ble på pressekonferansen bedt om å konkretisere hvor store bidrag det er snakk om, men ville ikke røpe beløpet.

  – Det må vente til allierte har kommet med løftene sine, sa han.

  Stoltenberg rettet også en takk til Norge, som har invitert til et uformelt utenriksministermøte i Nato våren 2023.

  NTB