<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Husbåtboom i tøft boligmarked

Skyhøye boligpriser og økte boliglånsrenter presser flere ut i vannet.

  Publisert 30. nov. 2022 kl. 14.53
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 251 ord
  KAN VÆRE RIMELIGERE: Husbåter i forretningsområdet Canary Wharf i London. Dreamstime

  I lang tid har husbåter vært en del av boligmarkedet i London. Spesielt det siste tiåret har levemåten fått medfart, ettersom at skyhøye boligpriser stadig presser flere ut av boligmarkedet, ifølge Bloomberg.

  I år ble det telt 4.315 husbåter i London, som er en økning på 86 prosent fra 2012, ifølge tall fra Canal & River Trust. På elven Themsen anslår Port of London Authority at det ligger 330 husbåter fortøyd.

  Etter pandemien har spesielt luksushusbåter blitt mer populære. Lavere kostnader, førsteklasses beliggenhet og relative lave energikostnader tiltrekker seg nye innbyggere som vil bo fint, til en rimeligere penge.

  Prisveksten i Storbritannia nådde en ny topp i oktober, og er nå på sitt høyeste på 41 år.

  – De er for en bestemt type person i London sentrum som ønsker å være i nærheten av arbeidet sitt og ønsker å gjøre ting litt annerledes, sa Mayow Short, eiendomssjef ved eiendomsfirmaet Savills' Battersea Park-kontor, ifølge Bloomberg.

  Ikke en livsstil for alle

  En annen fordel kan være at man kommer seg nærmere London sentrum, og slipper deler av pendlingen inn til kontoret. Prisen er også betydelig lavere enn leiligheter som ligger like sentralt.

  Likevel er ikke denne livsstilen for alle. Plassen er begrenset og den krever mer organisering. Fortøyningsavgiften kan ligge mellom et par tusen til nesten 20.000 pund i året, ifølge Bloomberg. 

  Husbåter er imidlertid et rimeligere alternativ i Londons brutale boligmarked. Det siste året var den gjennomsnittlige boligprisen i London sentrum på rundt 1,35 millioner pund, tilsvarende over 16 millioner norske kroner.