<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russlands største krise siden 1993

Den enorme mangelen på arbeidskraft i Russland sender flere industrier inn i en alvorlig krise.

  Publisert 1. des. 2022 kl. 13.29
  Oppdatert 1. des. 2022 klokken 13.30
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 297 ord
  I KRISE: Flere sektorer sliter med å få tak i arbeidskraft i Russland etter at Vladimir Putin innkalte 300.000 reservister. Over 700.000 har også forlatt landet, ifølge Forbes.  Bloomberg

  Vladimir Putins delvise mobilisering av 300.000 reservister, kombinert med at hundretusenvis har rømt landet etter krigens start, har ført til at flere industrier står i krise i Russland, ifølge Bloomberg.

  Det er nå en rekordstor mangel på arbeidskraft, og landets arbeidsledighet er nærmest på sitt laveste nivå noensinne.

  Gaidar-instituttet i Moskva sin undersøkelse fra november viste at opptil en tredjedel av russisk industri kan stå overfor et mangel på arbeidskraft som følge av mobilisasjonen – noe som vil bli den mest alvorlige krisen siden 1993. 

  Disse bransjene sliter mest

  Landbrukssektoren er en av de hardest rammede. Landbruksselskapet Agrokomplex sliter blant annet med å fylle stillinger som traktorførere og andre arbeidere, i tillegg til spesialister på områder som agronomi, ifølge Bloomberg.

  – Mobiliseringen har delvis skylden, sier Irina Khmelevskaya, leder for rekruttering i selskapet. 

  I Russlands tredje største by, Novosibirsk i Sibir, sier tjenestemenn at de ikke får tak i nok ansatte til å brøyte veiene for snø, da den sesongbaserte arbeidsstyrken ofte kommer fra landsbygda, og disse nå er sendt inn i krigen.

  Den statlige tankprodusenten Uralvagonzavod må ansette 200 straffedømte, i mangel av annen arbeidskraft.

  Innenfor IT og telekommunikasjon økte med antall ledige stillinger med 15 prosent i oktober, mot måneden før. Det viste tall fra den russiske nettbaserte rekruttereren Superjob.

  Flere søker jobb andre steder 

  Et økt antall russere søker også på jobber i andre land, som Tyrkia, Georgia og Kazakhstan. Spesialister innenfor IT utgjør størstedelen av disse søkerne, ifølge den russiske jobbplattformen HeadHunter.

  – Frykt og usikkerhet har forårsaket en svært alvorlig utstrømning av arbeidskraft og kapital fra landet, og har skadet mange sektorer, sa Evgeny Kogan, professor ved Moskvas økonomiskole, som mener utviklingen vil føre til en nedgang i økonomien, ifølge Bloomberg.