<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Momsreform treffer Airbnb og Uber

EU vil momssvindelen til livs med digital rapportering og elektronisk fakturering. Airbnb og Uber er i skuddlinjen.

  Publisert 8. des. 2022 kl. 16.01
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 189 ord
  MOMS PÅ ALT: En EU-reform vil ha Uber til å kreve inn moms på full kostnad av alle bestillinger. Foto: Bloomberg

  EU har lagt frem planer for å hente inn ytterligere 18 milliarder euro årlig i merverdiavgift, melder Financial Times.

  Forslaget omfatter obligatorisk realtids digital rapportering av selskaper som selger varer på tvers av grenser innad i blokken for å hjelpe myndigheter med å ta svindlere. EU-kommisjonen mener overgangen til elektronisk fakturering vil bidra til å redusere momssvindel i EU med opptil 110 milliarder euro over ti år, og kutte administrative kostnader for europeiske handelsbedrifter med over 4 milliarder euro årlig.

  Ifølge dokumenter avisen har sett vil oppgradering av regnskaps- og IT-systemer i utgangspunktet kreve 11 milliarder euro i investeringer.

  Vil tette «momsgapet»

  EU estimerte i 2020 «momsgapet» – forskjellen mellom avgift som skyldes og avgift som er samlet inn – til 93 milliarder euro, hvorav minst 25 prosent var tilknyttet handel innad i EU. Total innsamlet moms i EU var 1.021 milliarder euro samme år.

  Financial Times opplyser at europeiske påtalemyndigheter i forrige uke avslørte en momssvindel på 2,2 milliarder euro etter 18 måneders etterforskning i 14 medlemsland.

  Forslaget fra EU omfatter ifølge avisen også planer om å få tjenesteplattformer som Airbnb og Uber til å samle inn og betale merverdiavgift på full kostnad av alle bestillinger.