<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russlands økonomiske katastrofe på grått papir

Den russiske økonomien har ikke kollapset tross sanksjoner. Ved hjelp av gamle Sovjet-triks halter kjempen i øst videre.

Publisert 14. des. 2022 kl. 16.51
Oppdatert 17. des. 2022 klokken 17.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 459 ord
RUSSLANDS ØKONOMI: Etter snart ti måneder med sanksjoner og krig, kan man se likheter med sovjetiske tider i Russland. FOTO: Illustrasjon/Erik Hattrem/Pixbay

Som følge av at Russland er underlagt strenge sanksjoner både på import og eksport, har det oppstått et lukrativt svartmarked og improviserte løsninger for å holde nasjonen flytende.

Økonomer spådde en rask kollaps og en nedgang på opp mot 30 prosent da de tunge sanksjonene begynte å gjøre seg gjeldende tidligere i år. Olje og gass fortsatte å strømme ut og valutaen gjenvant verdi.

Det som nå tegner seg er ifølge Financial Times en stabil degenerering av produksjonskapasiteten, som både økonomer i Russland og vesten er enige om setter landet flere tiår tilbake. Konklusjonen er at Russland forsøker å drifte en moderne økonomi uten mulighet for å importere viktige teknologiske komponenter, kjemi og råmaterialer - som de er avhengige av.

Ser du på farmasøytiske produkter, kjemisk produksjon, maskinering, metall og gruvedrift, er det vanskelig å finne en industri i Russland som ikke er avhengig av 50 prosent import, sier Elina Ribakova til Financial Times. 

Hun er økonom ved Institutt for internasjonal finans.

Gjør det selv

USAs eksport til Russland gikk ned med 85 prosent i mai i år sammenlignet med 2021, ifølge Den europeiske sentralbanken ESB. Verdensbanken, det internasjonale pengefondet og andre har lenge hevdet at importen inn til Russland i hele 2022 vil falle med 25 prosent.

Tidligere i år ble det kjent at bilfabrikantene fikk regulert lovverket, slik at sikkerhetsstandarder ble tatt bort. Dermed kunne de bruke dårligere russiskproduserte deler og fortsette produksjonen. Det russiske statistikkbyrået, Rosstat, melder at produksjonen av biler har falt med 80 prosent i september 2022 sammenlignet samme måned i fjor.

For å skaffe seg viktige deler eller vestlige produkter, har russiske myndigheter tillat gråimport i stor skala. Varer for over 200 milliarder kroner er ifølge russiske myndigheters egne beregninger importert via gråimport så langt i år. Dermed kan enkelte russere fortsatt får kjøpt nye iPhone 14 som kom på markedet i september, men offisielt ikke er til salgs i Russland.

Gråpapiret

Mange viktige varer og komponenter kommer aldri inn i Russland, det takket være fungerende restriksjoner og streng kontroll. Tidligere var Finland en viktig eksportør av blekemiddel til russiske papirprodusenter.

Da handelen ble stoppet begynte russiske papirfabrikker å lage blekemiddel selv. En produksjon de måtte lære seg underveis. De har så langt vært et godt stykke fra å mestre blekingens kunst. Siden Sovjetunionen var selvforsynt med disse kjemikaliene, skulle en tro at det gikk rimelig lett å få dette på fote, men den gang ei.

METALLURGI: Er blant industriene som rammes hardt i Russland. FOTO: Alexei/Pixbay

Papir som nå brukes av stat og myndigheter i Russland har gått fra å være hvitt til grått. Men én ting har de greid å kopiere fra gamle Sovjetunionen; bortforklaringer med en snert av åpenbar propaganda.

– Virkelig hvitt kontorpapir er faktisk helseskadelig, skal en minister i russisk industri ha uttalt ifølge Financial Times.