<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump kaller anklager mot ham falske

Ekspresident Donald Trump anklager gransking for å straffeforfølge ham på falsk grunnlag i et forsøk på hindre ham å stille i presidentvalget i 2024.

    Publisert 20. des. 2022 kl. 06.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 213 ord
    Donald Trump sier anbefalingen om å straffeforfølge ham er bygget på falske anklager. Dreamstime

    – De falske anklagene fra den svært partipolitiske 6. januar-komiteen har allerede blitt levert, straffeforfulgt og rettslig prøvd i riksrettsbløff nummer 2, skriver den tidligere presidenten på sin egen sosiale medieplattform Truth Social.

    – Jeg VANT overbevisende, legger han til.

    – Hele denne prosessen med å straffeforfølge meg er – i likhet med riksrettsprosessen – et partipolitisk forsøk på å plasser meg og Det republikanske partiet på sidelinjen, skriver Trump.

    Trump har sagt at han ønsker å stille til valg igjen i 2024.

    Enstemmig

    Komiteen som har gransket stormingen av Kongressen i USA, ba mandag justisdepartementet om å reise straffesak mot den tidligere presidenten.

    Den enstemmige anbefalingen markerte slutten på en omfattende granskning som har pågått i halvannet år.

    Komitémedlemmene, som sitter i Representantenes hus, mener Trump bør siktes for flere forhold: For å ha oppildnet til opprør, og for å ha hindret offentlig saksgang. I tillegg nevnes to punkter knyttet til falsk forklaring og bedrageri rettet mot den amerikanske staten.

    Departementet avgjør

    I sammendraget av komiteens rapport står det at de mener Trump tok del i en sammensvergelse for å omgjøre resultatet av presidentvalget i 2020.

    Det er opp til justisdepartementet om det skal reises straffesak mot Trump i forbindelse med hans rolle under stormingen 6. januar 2021. Departementet har utnevnt en spesialetterforsker som gransker flere ulike anklager mot den tidligere presidenten.