<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beslagla oligarkens luksushotell

Oleg Deripaskas luksushotellkompleks i Sotsji er beslaglagt, men Kreml avviser at det har noe med milliardærens kritikk av Ukraina-krigen å gjøre.

    Publisert 20. des. 2022 kl. 10.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 402 ord
    MISLIKER KRITIKK: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

    En russisk domstol har beordret beslagleggelse av et luksushotellkompleks tilhørende milliardær Oleg Deripaska, en av få oligarker som åpenlyst har kritisert president Vladimir Putins krig i Ukraina, melder Financial Times.

    Den juridiske krangelen, som startet med et krav fra det Putin-etablerte forsknings- og utdannelsessenteret Sirius Federal Territory, daterer seg tilbake til før invasjonen og er tilsynelatende ikke relatert til Deripaskas kritikk. Ordren om å beslaglegge milliardkomplekset Imeretinskij hotell og marina i Sotsji kom likevel etter at Kreml ba Deripaska om å stanse sin kritikk, opplyser to kilder med kjennskap til saken til avisen.

    «Kreml ba ham om å roe seg ned», sier en person nær Deripaska.

    Gjentatt kritikk

    Metallmagnaten Deripaska har vært gjenstand for USA-sanksjoner siden 2018 for sine bånd til Kreml, men skrev på Twitter i mars at «vi trenger fred så raskt som mulig ettersom det allerede ikke er noen vei tilbake.»

    KRITISK TIL KRIGEN: Oleg Deripaska, milliardær og gründer av aluminiumskjempen Rusal. Foto: NTB

    En annen person i Deripaskas nærmeste omgangskrets hevder overfor Financial Times at Kreml senere den måneden ba ham om å tone ned kritikken, og gjentok anmodningen minst én gang. Likevel advarte Deripaska i juni om at «det å ødelegge Ukraina vil være en kolossal feil», dog uten å kritisere Putin personlig.

    To uker senere meldte Sirius Federal Territory inn tre tomtetvister mot RogSibAl, Deripaska-selskapet som eier Imeretinskij-komplekset. Med sin avgjørelse i 2020 om å gi Sirius statusen føderalt territorium – gjorde Putin forskningssenteret i praksis til RogSibAls utleier. Senteret og hotellet ligger vegg i vegg i Sotsji.

    Beslagla all eiendom

    Offentlig tilgjengelige dokumenter avisen har sett viser at domstolen avgjorde i favør av Sirius i september og kastet ut RogSibAl fra sitt hjem, mens en separat kjennelse senere samme måned beslagla all eiendom i selskapets eie.

    AVVISER SAMMENHENG: Kreml-talsperson Dmitrij Peskov. Foto: NTB

    – Det stemmer at Sirius er Putins baby, det var han som kom opp med idéen...men dette har ingenting med søksmålene å gjøre, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov til Financial Times. Han avviser det som «absolutt feil» at søksmålene henger sammen med Deripaskas uttalelser om krigen.

    – Han gikk aldri ut mot operasjonen i Ukraina. Som mange insisterer han på at alt bør gjøres bedre og mer effektivt...han uttrykker bare hvor han står, fortsetter Peskov.

    Verken Deripaskas talsperson, Sirius eller russiske påtalemyndigheter har returnert avisens henvendelser om kommentarer.