<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter skattesjokk for pensjonister

Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet stoler ikke på løftene fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 12.44
    Oppdatert 13. mars 2023 klokken 14.43
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 286 ord
    FRYKTER SKATTESJOKK: – Nå må selv minstepensjonister betale skatt, noe som er helt uakseptabelt, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet

    Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre har lovet at det samlede skattetrykket ikke skal øke i neste års budsjett. Det budskapet tror ikke forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet noe på.

    – Dette løftet har pensjonistene liten grunn til å stole på, sier Davidsen.

    Beregninger fra Pensjonistforbundet viser blant annet at enslige minstepensjonister må betale 4.283 kroner i inntektsskatt i 2023.

    Ber regjeringen rydde opp

    – Nå må regjeringen rydde opp og bruke revidert budsjett til å rette opp de urimelige skatteutslagene, krever Davidsen.

    Pensjonistforbundet understreker at skattesystemet er innstrammende for alle med pensjon under 600.000 kroner. En pensjon på 300.000 kroner fikk en skatteøkning på 0,3 prosentpoeng i fjor og vil få en skatteøkning på 0,9 prosentpoeng i år, ifølge Davidsens beregninger.

    Prisveksten er jokeren

    Årsaken til det urimelige utslaget for pensjonister er at regjeringen legger opp til en prisvekst på 2,8 prosent i årets statsbudsjett, mens ferske prognoser indikerer en prisvekst på nærmere fem prosent.

    Pensjonsveksten følger gjennomsnittet av lønns- og prisveksten. Når regjeringen bruker for lave anslag, blir følgefeilen at skattesatser, fradrag og beløpsgrenser blir oppjustert for lavt. Normale pensjoner skulle i utgangspunktet få bedret kjøpekraften som følge av lettelser i skatten, men resultatet i år viser det stikk motsatte. De laveste pensjonene får den kraftigste skatteskjerpelsen som følge av at skattesystemet ikke er justert i tråd med oppdaterte anslag på lønns- og prisvekst.

    – Svært mange minstepensjonister lever med vedvarende lavinntekt, uten egne muligheter for å forbedre sin inntektssituasjon. De er fullstendig avhengige av at Stortinget tar grep dersom de skal løftes ut av fattigdom. Etter budsjettforhandlingene ble det enighet om å gi 4.000 kroner ekstra i året for å avhjelpe den vanskelige situasjonen. Nå viser det seg at skatteregningen spiser opp dette og mer til, sier Jan Davidsen.