<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Gullfoten: Etter 52 mål på 53 kamper har Erling Braut Haaland blitt en verdenssensasjon. Nå har spissen også sparket seg inn på Kapitals 400 rikeste-liste. Foto: Jason Cairnduff/Reuters/NTB

Snart dobbeltmilliardær - første fotballstjerne på 400-lista

Målene har haglet, troféhylla fylt seg opp, og sponsorene er i budkrig. Jærbuen Erling Braut Haaland er nå den første norske fotballspilleren med nettkjenning på Kapitals 400 rikeste-liste. 

Publisert 21. sep. 2023 kl. 05.57
Oppdatert 21. sep. 2023 klokken 13.30
Lesetid: 10 minutter
Artikkellengde er 2313 ord

Etter et ufattelig år med Manchester City har Erling Braut Haaland, som første fotballspiller noensinne, sparket seg inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. 

Allerede i fjor anslo Kapital at han var verdt litt over milliarden, men konkurransen på 400-listen er knallhard, og den gang var det ikke nok til plassering. I år er han inne på en 240. plass på listen med en estimert formue på 1,8 milliarder kroner. 

For en fotballagent er konseptet Haaland helt uslåelig. Han er en drøm å selge.
Ole Ray Grødseth, spilleragent

Haaland “AS”

Inntil nå har jærbuen dratt inn ca. 260 millioner kroner, og tilsvarende beløp vil han motta årlig fra Manchester City frem til 2027. Med stadig nye sponsoravtaler og bonuser som utløses, er spørsmålet hvor mye sensasjonen fra Bryne egentlig er verdt?

Som Kapital skrev i fjor, da vi anslo at Haaland hadde krysset milliardstreken for første gang, finnes det flere metoder å verdsette hans formue på. Finansprofessor Thore Johnsen ved NHH viste den gang til at man bl.a. kunne se på Haaland som en aksje hvor fremtidige muligheter innregnes. I et slikt vekstcase kan Haaland fort bli verdt flere milliarder. Men, som Johnsen påpekte: 

– Spørsmålet er hvorvidt slike ekstreme oppsidemuligheter skal medregnes. Flesteparten av de på 400-listen er verdsatt på bakgrunn av historisk inntjening og nåværende investeringer, ikke planer, potensial og usikre predikeringer.

Johnsen konkluderte med at fremtidig inntjening, utover det som er kontraktsfestet, ikke burde inkluderes i Kapitals verdsettelse av Erling Braut Haaland, og det stemmer med metodikken som Kapital har lagt til grunn for årets beregninger. 

Slik har vi regnet

En metode er å finne Haalands verdijusterte egenkapital gjennom å trekke utgifter fra opptjente inntekter. En annen metode er å neddiskontere kontantstrømmen du får ved å legge sammen kontraktsfestede lønns- og sponsorinntekter og trekke fra estimerte utgifter. En tredje metode innebærer å inkludere verdien av alle kontrakts- og sponsormuligheter, og en fjerde baserer seg på multippelanalyse. På grunn av at det er få solide sammenlignbare multipler i fotballverdenen, har vi sett bort fra den metoden. 

Tar vi først utgangspunkt i eksisterende formue, har vi estimert at Haaland har opparbeidet seg en formue på rundt 260 millioner kroner etter rekordsesongen med Manchester City. Summen består av inntekter fra hans tidligere klubber RB Salzburg, Borussia Dortmund, samt én sesong i Manchester City. 

Deretter kommer diverse sponsoravtaler. Gigantavtalen med Nike, som Haaland inngikk i mars i år, er alene verdt 250 millioner kroner i året fra i år. I tillegg kommer en hel del andre sponsoravtaler. Fra dette har vi trukket fra estimert forbruk og skatt.

Hva angår hans øvrige formue har vi regnet på følgende måte: Vi har justert for renteoppgangen. Videre vurderer vi Haaland som et “selskap” i den forbindelse at vi bruker diskontert kontantstrøm for en vurdering av hans fremtidige inntekt. Den største endringen fra i fjor er økte sponsorinntekter. Styrkingen av pundet hjelper slik at kontrakten blir mer verdt, men det er ikke den største driveren.

Makset ut bonuser

Kapitals estimat på Haalands formue er konservativt. Vi har ikke innsikt i hvilke bonuser Haaland har avtalt seg til, og har ikke lagt til noe der. Kapital har vært i kontakt med flere, som alle har anslått forskjellige summer. Det vi kan slå fast er følgende: 

Etter at Haaland nå har vunnet tre finaler på kort tid, og ble toppscorer i både Premier League og Champions League, er det liten tvil om at han har innfridd alle bonuser som må være i kontrakten til Manchester City. Og alle bonuser som ligger i eventuelle sponsoravtaler. 

Pr. dags dato er han sett på som kanskje den beste, iallfall helt der oppe, når det gjelder det å score mål i verden.
Mike Kjølø, spilleragent Keypass AS

Flere utenlandske medier har gjort sine egne beregninger på Haaland. Deres estimater er ikke fullt så tilbakeholdne som Kapitals. I år klatret Haaland til en 32. plass på Forbes’ liste over verdens best betalte idrettsutøvere, og de omtaler ham som en av idrettens raskest voksende stjerner. Magasinet anslår at han har en formue på 2,1 milliarder kroner. Britiske Daily Mail har tatt det enda lenger. Avisen anslår Haalands formue til å ligge på 2,6 milliarder kroner.

Fotballesset er i rivende utvikling. Bare i perioden Kapital hentet inn datagrunnlaget for vår beregning, inngikk han to nye sponsorkontrakter; en med med techselskapet Hyperice, og den andre med styrkedrikken Prime. 

Idrettsstjerner

NavnFormueIdrett
Erling Braut Haaland (23)1.800Fotball
Bjørn Maaseide (55)1.000Sandvolley
Bjørn Dæhlie (56)800Langrenn
Viktor Hovland (26)500Golf
Martin Ødegaard (24)500Fotball
Casper Ruud (24)400Tennis

– Kan bli en av de største

Men la oss se litt på Haaland som “aksje”. Hvor mye kan den stige? Kapital har snakket med flere fotballagenter. Alle mener potensialet er enormt. 

– Pr. dags dato er han sett på som kanskje den beste, iallfall helt der oppe, når det gjelder det å score mål i verden, forteller tidligere fotballspiller og i dag spilleragent i selskapet Keypass AS, Mike Kjølø. 

Han understreker overfor Kapital hvilken enorm prestasjon det faktisk er i en alder av 23 år. 

– Her sier det seg selv at med fortsatt god utvikling fotballmessig har Haaland absolutt mulighet til å innta en plass hvor han kan sammenlignes med de aller største i fotballen.  

Vel å merke hvis han holder seg skadefri. Skulle noe alvorlig inntreffe, vil “aksjen” stupe. 

– Det er engang slik at fotballspillere er meget utsatt for skader. Men holder han seg frisk og fortsetter å levere mål over tid, vil han hoppe oppover på listene. Peaken til en fotballspiller ligger generelt fra 26 til 32 år. 

Haaland blir allerede sammenlignet med flere av fotballens store navn.

Haaland er bare 23 år gammel. ‘Peaken’ til en fotballspiller ligger generelt fra 26 til 32 år.
Mike Kjølø

– Den perfekte spiller

– Erling Haaland er i dag uten tvil Norges største atlet, slår spilleragent Ole Ray Grødseth fast. Lik sin kollega Kjølø har han bare superlativer for å beskrive prestasjonene til Haaland: 

– Han er den perfekte spiller. Han har enorme fotballferdigheter, og selve personligheten er ordentlig. Han har ingen skandaler på seg. Han har en gutteaktig sjarm og lun humor. Familien er bak ham. For en fotballagent er konseptet Haaland helt uslåelig. Han er en drøm å selge. 

Grødseth har lang fartstid bak seg i den forretningsmessige delen av fotballverdenen. Han har tidligere vært administrerende direktør i LYN, og er i dag styreformann i agentselskapet SCI Group. Når det gjelder Haaland, gir han seg som nevnt over. Ikke bare er han begeistret for Haaland som spiller, han mener også at verdien han har for norsk fotball er uvurderlig. For ham er Haaland-aksjen et vekstcase av de sjeldne.  

– Det helt unike her er at han er blitt en verdensener. Han har en mulighet til å dominere fotballen i de neste ti årene. Første sesongen vinner han det som er. Han kommer ikke til å bli i City resten av karrieren. Det er bare et tidsspørsmål før han skifter klubb. Og han kommer til å sette rekorder hva gjelder overgangssummer, sier Grødseth. 

Nylig bemerket Haalands agent, brasilianske Rafaela Pimenta, at de holder døren åpen for muligheter i f.eks. Real Madrid. 

Haaland-effekten 

Både Kjølø og Grødseth mener Haaland har forandret fotballen i Norge. 

– Vi har aldri sett en større interesse for norsk fotball. Norge har nå to spillere som ligger på et veldig høyt nivå. Martin Ødegaard er også en fantastisk spiller og en leder på banen, men Haaland bare klikker alle bokser.  Den norgesreklamen som Halland representerer er helt uvurderlig. Du kan snakke med hvem som helst i hele verden, og de kjenner ham. Det er fantastisk PR, sier Grødseth. 

Han forteller videre at han opplever en sterk interesse fra utlandet for norske spillere etter siste året med Haaland. 

Dette er en observasjon som Kjølø deler. 

– Vi merker en større interesse for norsk fotball gjennom at vi har fått enkeltspillere som fremhever seg som de gjør. Noe av effekten er selvfølgelig at flere ser til Norge når de jakter etter talenter. En annen effekt er at prisnivået vil kunne bli høyere over tid.

Penger og gull

I slutten av oktober deles den prestisjetunge franske prisen Ballon d’Or ut – Gullballen, som vi i Norge kaller den. I år toppes listen av fire argentinske spillere. Lionel Messi på førsteplass, Julián Álvarez som nummer to, Lautaro Martínez på tredjeplass og Emiliano Martínez på fjerde. På femteplass kommer Erling Haaland med sine 52 mål i forrige sesong. Grødseth tror Haaland har gode sjanser til å vinne over Messi. 

– Han kan gjøre det. Det hadde vært helt utrolig, men han har hatt et utrolig år. Hvis det bare er hvem som er best akkurat nå som gjelder, vil jeg si Haaland. 

Jeg tror det blir ekstremt viktig for Erling og teamet rundt ham med å fortsette med den gode merkevarebyggingen de har startet på.
Mike Kjølø

Både Kjølø og Grødseth påpeker at Haaland og familien er inne i en periode hvor det er viktig å ta gode valg for å sikre merkevaren fremover. 

– Jeg tror det blir ekstremt viktig for Erling og teamet rundt ham å fortsette med den gode merkevarebyggingen de har startet på. At man ikke lar seg rive med til alt og alle, men er kritisk til hvilken type merkevarer man å ønsker å forbindes med, konkluderer Kjølø. 

Endel å hente på teten

Erling Braut Haaland er altså i en liga for seg. Også sammenlignet med norske stjerner innen andre idretter. Kapital har regnet på formuene til fotballkollega Martin Ødegaard (24), golfstjerne Viktor Hovland (26) og tennisesset Casper Ruud (24), i tillegg til tidligere strandvolleyspiller Bjørn Maaseide (55) og langrennslegenden Bjørn Dæhlie (56). (Se tabell.)

La oss ta for oss de aktive idrettskjendisene først. Ingen av dem forsvarer en plass på listen i år, men det kan fort snu dersom de fortsetter å levere på samme nivå fremover.

Arsenal-kaptein Ødegaards kontrakt er verdt langt mindre enn Haalands.  Han har også  mindre i sponsorinntekter. Det går imidlertid solide rykter om at kontrakten er i ferd med å reforhandles. Dersom dette stemmer, kan han fort suse inn som nykommer allerede neste år.

Martin Ødegaard Foto: Fredrik Varfjell/NTB

PGA-vinner Viktor Hovland har allerede tjent opp mot en milliard kroner i premie- og sponsorinntekter så langt i karrieren. Det koster imidlertid å være golfer på det høyeste nivået. Den aller største utgiften er skatt. Rundt regnet havner 40 prosent av nettoinntektene i skattekassen. I tillegg skal caddyen få sin del av kaka. Også teamet rundt, med trenere, fysioer, fysiske trenere, mentaltrener, kokk og advokater, skal ha betalt. Da er det rundt regnet “bare” 500 millioner igjen.

Viktor Hovland Foto: Thomas Bjørnflaten

Hva gjelder Casper Ruud, har han fortsatt en god del å hente på teten. En tommelfingerregel er at profesjonelle tennisspillere får en tredel av inntektene sine fra prispenger, mens to tredeler kommer fra sponsorer. Kapital har beregnet hans inntekter så langt i karrieren til om lag 400 millioner kroner. Dette inkluderer både premie- og sponsorpenger. Dersom Ruud fortsetter å løfte trofeer over hodet, kan imidlertid de årlige inntektene fremover bli langt høyere. Da er nok ikke veien til listen spesielt lang.

Casper Ruud Foto: Alfredo Falcone/AP

Fra idrettshelt til business-stjerne

Bjørn Maaseide kom inn på listen over landets rikeste med et smell i 2011. Den gang med en formue på 500 millioner kroner. To år senere nådde han milliarden. Siden har formuen svingt i takt med investeringene. Mange norske idrettshelter har satset i næringslivet etter endt karriere. Den tidligere strandvolleystjernen er den eneste med milliardformue.  Det begynte i det små, med treningssentre, før det ballet på seg. Snart eide han 50 prosent av de da fire sentrene som utgjorde Sport Club. Etter fusjonering og børsnotering av Sats sitter nå Maaseide igjen med en eierandel på 3,9 prosent. I tillegg rår han over en anselig eiendomsportefølje, noen mindre investeringer, og han er hovedaksjonær i Kraft Finans og børsnoterte Kraft Bank. Det siste året er formuen noe ned, etter at aksjene han eier i Sats fikk seg en smell.

Bjørn Maaseide Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Bjørn Dæhlie, med sine totalt 17 mesterskapsgull, gjorde entré på listen over landets rikeste i 2017. Da med en formue på 625 millioner kroner. Siden har han vært ute av det gode selskap. Det skyldes ikke at formuen har blitt mindre, men at kravet for å komme inn på listen har blitt høyere. Ifølge Kapitals beregninger er Dæhlie i dag god for ca. 800 millioner kroner. Etter idrettskarrieren utviklet langrennsstjernen forretningsvirksomhet innen eiendom og klesproduksjon. Klesselskapet BJ ble solgt i 2011. Siden har fokuset ligget på eiendomsinvesteringer. I 2021 tok Dæhlie med seg hele formuen og flyttet til Sveits. 

Bjørn Dæhlie Foto: Iván Kverme