<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Veldig mange nordmenn er stresset over egen økonomi

– Det er ingen tvil om at mange har strammere økonomi enn før og det er naturlig at det bekymrer flere, sier kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Santander Bank.

  Publisert 2. okt. 2023 kl. 11.10
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 248 ord
  TØFFERE TIDER: En ny undersøkelse fra Santander Bank viser at mange nordmenn har nådd sin økonomiske smertegrense. Foto: Dreamstime.com

  I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander Bank i september, kommer det tydelig frem at nordmenns økonomi og forbruk har endret seg den siste tiden. Hele 46 prosent sier at de i noen grad til stor grad er stresset over egen økonomi.

  Mange Oslobeboere er stresset

  Oslo ligger over landsgjennomsnittet. Her er en av fire i ganske stor grad eller stor grad stresset over egen økonomi, og det er de under 40 år som har flest bekymringer. Samtidig er mange mer opptatt av sparing enn før.

  – Det er ingen tvil om at mange har strammere økonomi enn før og det er naturlig at det bekymrer flere. Likevel virker det som om mange er flinke til å tilpasse sitt forbruk og gjøre fornuftige valg. Antallet som ber om avdragsfrihet er stabilt blant våre kunder, og under nivået vi opplevde under pandemien. Samtidig har våre kunders innskudd økt med 16 prosent i Norden siden nyttår, sier Eskil Pedersen, nordisk kommunikasjonsdirektør i Santander.

  Kutter i forbruket

  Undersøkelsen viser blant annet at syv av ti har kuttet i forbruket. Av disse svarer nesten tre av ti at de kjøper mindre mat enn før, og halvparten opplyser at de også kjøper billigere mat. 13 prosent har kuttet i tannlegebesøk, 20 prosent har kuttet i frisørbesøk mens 40 prosent sier de har kuttet i kleskjøp. Kun seks prosent sier at de har økt bruken av kredittkort.

  – Å øke bruken av kredittkort når lønnen ikke strekker til er ingen god eller varig løsning, sier Pedersen.