<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømbrudd: Dette har du krav på i kompensasjon

Titusenvis av nordmenn har vært uten strøm under ekstremværet «Ingunn». Varer strømbruddet lenge nok, har de krav på kompensasjon.

  Publisert 3. feb. 2024 kl. 11.19
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 165 ord
  NEDE: Strømbrudd i Valand i Agder under uværet Otto i fjor vinter. Ute er gatelysene mørke og innendørs er det stearinlys som gjelder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Europower har laget en gjennomgang av regelverket for husholdningskunder som mister strømmen:

  * Dersom strømmen er borte i 12 timer, har kundene krav på 500 kroner i kompensasjon – såfremt strømbruddet ikke er kundens egen feil.

  * Deretter får kundene 40 kroner i timen for hver time strømmen er borte, altså 960 kroner i døgnet.

  Det betyr at hvis strømmen for eksempel er borte i fire døgn, slik det har vært flere steder, har kunden krav på 3860 kroner i refusjon.

  Til sammenligning var snittregningen til norske husholdninger for en hel måned med strøm i desember på mellom 2400 og 2800 kroner, ifølge Fornybar Norges strømprisindeks.

  Det finnes imidlertid noen begrensninger i refusjonsordningen, ifølge Europower.

  En kunde ikke kan få utbetalt mer etter strømbrudd enn det som er forventet nettleie for et år. I tillegg får fritidsboliger får kun en firedel av refusjonen til ordinære boliger.

  De siste dagene har det vært omfattende strømbrudd flere steder i landet som følge av uværet «Ingunn». I Trøndelag alene var opp mot 25.000 kunder berørt.

  (©NTB)