
Boom for Nerdrum-skjorten: – Vi har et helt team fra Ukraina
NRK-serien "Familien Nerdrum" har skapt en vanvittig interesse for den såkalte Nerdrum-skjorten.
Seerne kan ikke få nok av NRKs realitysåpe “Familien Nerdrum”. Over én million personer har sett det som har blitt en kjempesnakkis. I serien får vi vite at det er skredderen Eline Dragesund som lager kjortlene kitschmaleren Odd Nerdrum går med – dag og natt. De andre familiemedlemmene, kanskje først og fremst den eldste sønnen Bork (31), går med en skjortevariant av kjortlene. Den finnes i litt ulike varianter. Samlebetegnelsen er Nerdrum-skjorten, og den er sydd av Dragesund i et linstoff.
Interessen for Nerdrum-skjorten har tatt helt av. På Jar i Bærum sitter Dragesund og vet ikke om hun skal le eller gråte. Antall besøk på nettsiden har skutt i været, og bestillingene renner også inn.
– Trafikken på nettsiden min økte med 7.795 prosent sammenlignet med måneden før. Ikke salg, men nettstedsbesøk, forteller Dragesund.

Trafikken på nettsiden min økte med 7.795 prosent sammenlignet med måneden før.Eline Dragesund, skredder
– Jeg har måttet ansette en skredder til. Hun kommer fra Ukraina. Det holdt ikke med henne. Vi har også satt i gang et helt team i Ukraina for å dekke etterspørselen.
– Det er for tidlig å si noe om hva jeg tjener på dette. Det er så vidt det går rundt å ha en liten bedrift i Norge. Du får komme tilbake til meg litt senere, sier Dragesund om plaggene som har fått navnet Kitsch Collection.
Hun røper at det vil komme flere produkter etter hvert.
Fikk ideen fra en film
Nerdrum-skjorten selges på nettet til 2.399 kroner, mens Nedrum-kjortelen har fått prislapp på 3.200 kroner. De skal i hovedsak selges via Nerdrum.com, i Nerdrum-museet i Stavern og muligens via Dragesunds nettside. Det er Bork Nerdrum som hadde ideen til Nerdrum-skjorten.

– Jeg var på besøk hos Eline Dragesund i Oslo en vinterdag i 2017 og hadde nettopp sett filmen 1492 – Erobringen av paradis. “Kan du lave en slik skjorte til meg,” sa jeg og viste henne flere scener fra filmen. Slik ble den første Nerdrum-skjorten til, forteller Nerdrum, som sverger til et meget konservativt riksmål.
– Kanskje blir hun fornærmet når jeg sier dette, men den aller første hun lavde er fortsatt min favoritt. Stoffet er så luftig og behagelig. Efter åtte år har den fått en vakker patina og er blitt reparert et par ganger, men den er fortsatt i bruk som arbeidsskjorte på varme sommerdager. Skjorteknappene er gravert med sommerfugler – symbolet for kitsch.
– Nesten bare damer som bestiller
Bork Nerdrum forteller at de har solgt skjortene i et par år på Nerdrum.com.
– Fra første stund har vi gitt Dragesund 90 prosent av fortjenesten for å hylle hennes egenskaper som skredder, men også for å oppfordre henne til å øke produksjonen. Nerdrum-familien profitterer ikke nevneverdig på hennes klesmerke. For min del er det bare en glede å se at vi kan inspirere andre til å kle seg vakkert, sier han.

Nerdrum-familien profitterer ikke nevneverdig på Eline Dragesunds klesmerke.Bork Nerdrum
– Det har gått endel skjorter i nettbutikken den siste tiden, så nu har skreddersken fått mye å gjøre. Det er med bismak jeg ser at det nesten bare er damer som bestiller disse skjortene – det var jo mannsmoten jeg ville til livs! Menn er så anonymt og kjedelig antrukket. Jeg håber inderlig at damene tenker det samme og har bestilt disse skjortene til sine sønner og ektemenn.
Det er med bismak jeg ser at det nesten bare er damer som bestiller disse skjortene — det var jo mannsmoten jeg ville til livs! Menn er så anonymt og kjedelig antrukket.Bork Nerdrum
– Forme menn til katedraler
Den unge mannen mener at mannsmoten har vært nærmest ikke-eksisterende siden den franske revolusjon.
– Det var den franske revolusjon som vant frem på mange, mange fronter — talemåten, klesstilen, de introduserte billedmuseet, åndsverksloven, og så videre ... et tema for seg! Nu går alle menn i klær som klistrer seg inntil kroppen i triste farver som grå og sort. På samme måte som med modernismen er det innholdsløsheten som har blitt mennenes klesdrakt.
– Dragesund har uttalt at hun ønsker å forme menn til katedraler. Jeg er helt enig med henne. Overkroppen på en mann er på en måte hele hans stolthet som strekker seg mot uante høyder. De puffede ermene på skjorten gjør at han minner litt mindre om en apekatt og mer om et englevesen.

Faren Odd Nerdrum har påvirket sønnen til å kle seg slik han gjør.
– At min far har gått i kjortel så lenge jeg kan huske, har nok gjort at jeg som voksen ikke har vært redd for å kle meg akkurat slik jeg har lyst. Det er folk som har fortalt meg at de aller helst vil gå i vikingtunika og litt av hvert, men at plaggene aldri får lov å forlate hjemmets dørstokk på grunn av de sosiale betingelsene i samfunnet.
– Vi må være klar over at de fleste nordmenn sitter inne med en drøm de er redde for å realisere på grunn av samfunnsnormene. Vær modig og tjen deg selv, for de som ler og gjør narr er livredde!