<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi må flippe noen store Ap-kommuner

Gjennom høsten har Høyre stabilisert seg på over 30 prosent på meningsmålingene. Partileder Erna Solberg er for lengst i gang med neste års valgkamp.

    Publisert 30. des. 2022 kl. 11.14
    Oppdatert 30. des. 2022 klokken 11.15
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 483 ord
    KLAR FOR VALGKAMP: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: NTB

    Noe av reisetiden skyldes riktignok utenlandsturer der hun har deltatt som stortingsrepresentant. Men på få måneder har hun rukket å besøke 67 kommuner.

    – Det planla vi bevisst. Vi hadde tapt valget. Det var mellomvalgår, og det var viktig å få partiet i gang igjen, sier Høyre-lederen når hun tar et tilbakeblikk på det politiske halvåret.

    Hun vil være en lyttepost for hva som rører seg ute i landet. Snakke med alle. Partifeller, kafégjester, næringslivsfolk, frivillige. Mange er bekymret for strømregningen, mens andre vil snakke om hva de er stolte av i kommunen sin.

    – Når det er valgkamp, skal man si så mye. Nå er det mer tid til å høre etter, sier Solberg til NTB.

    Nytt valgkampmål

    Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg satte Høyre som mål å vinne alle de store byene. Halvparten av befolkningen skulle bo i en høyrestyrt kommune. Resultatet ble skuffende.

    Denne gangen har Høyre justert målet. Nå gjelder det å doble antall ordførere fra dagens – ganske beskjedne – 32. Om kommunene er små eller store, sier vedtaket i sentralstyret intet om. Men Solberg mener det ser lyst ut både i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Bodø.

    – Vi må flippe noen store kommuner som har vært arbeiderpartistyrt. Vi tapte litt for mange i 2019, sier Solberg.

    Egen fortjeneste og andres ulykke

    Gjennom høsten har Høyre stabilisert seg på over 30 prosent på meningsmålingene. Partiet får godt betalt for å sitte stille i båten i en krisetid, har mange valgforskere og politiske kommentatorer ment.

    – Når et parti går fram, er det ofte litt egen fortjeneste og litt andres ulykke, istemmer Solberg raust.

    Selv om det blåser medvind nå, er hun forberedt på at dagens rekordmålinger neppe vil holde fram til kommune- og fylkesvalget til høsten. Mange velgere er usikre og har satt seg på gjerdet. De har det med å falle ned til partier de tidligere har stemt på, påpeker Solberg.

    – Så jeg tror ikke regjeringspartiene kommer til å gjøre det så dårlig som de gjør nå, sier hun.

    Vil ikke piske opp misnøye

    Desemberkulda har lagt seg over landet, og for første gang har Høyre-lederen på seg stillongs på kontoret – et plagg hun ellers bare bruker på fjellet. Stortinget har skrudd ned varmen. På spørsmål om hva som er årets viktigste innenrikspolitiske sak, er hun ikke i tvil: Folks privatøkonomi.

    Har hun noen gode svar?

    Situasjonen Norge står i, ville ikke vært så annerledes om Høyre styrte når det gjelder det store bildet, medgir Solberg. Putin ville uansett invadert Ukraina, og strømprisene ville vært høye. Det ville vært inflasjon og rentehevinger. Hun smetter raskt inn at Høyre selvsagt ville håndtert en del ting annerledes, blant annet strømstøtte til næringslivet.

    Men hun synes det er viktig at rollen som opposisjonsleder ikke brukes til å spille opp misnøye.

    – Vi bør ikke bruke tid hver gang vi står foran en mikrofon på å være sure for noe som er vondt og vanskelig, men der vi egentlig ikke har andre løsninger, sier hun.

    (©NTB)