<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Da må vi bryte med Kina

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz besøkte Kina og godkjente kinesisk eierskap i Hamburg havn. Nå åpner lederen av hans parti for å bryte med landet.

    Publisert 11. jan. 2023 kl. 14.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 459 ord
    ÅPNER FOR KINA-BRUDD: SPD-leder Lars Klingbeil. Foto: NTB

    I fjor høst ble Tysklands forbundskansler Olaf Scholz den første lederen av et G7-land som besøkte Kina etter utbruddet av coronapandemien, med en tung delegasjon fra tysk næringsliv på slep. Besøket kom i kjølvannet av at han trosset flere departement og godkjente en kontroversiell transaksjon hvor kinesiske Cosco fikk kjøpe deler av en havneterminal i Hamburg.

    Åpner for brudd

    Derfor vekker det oppsikt når forbundskanslerens partifelle, selveste SPD-leder Lars Klingbeil, åpner for at Tyskland bryter med Kina på samme måte som med Russland.

    – Vi må innse at tiden kan komme – i morgen, i overmorgen eller om ti år, der Kina overskrider grenser, sier han til Die Zeit ifølge Reuters.

    – Dersom Kina angriper Taiwan, vil vårt forhold til Kina også endre seg fundamentalt, slik tilfellet nå er med Russland, fortsetter partilederen.

    KONTROVERSIELT: Tysklands forbundskansler Olaf Scholz ble i november den første lederen av et G7-land til å besøke Kina og president Xi Jinping etter coronapandemiens utbrudd. Foto: NTB

    Scholz har tidligere uttalt at Tysklands forhold til Russland ikke kan returnere til slik det var i forkant av Ukraina-invasjonen.

    – Stor lærdom

    Tyskland jobber ifølge nyhetsbyrået med en ny Kina-strategi som inntar et mer nyansert syn og tar sikte på å redusere avhengigheten til Asias økonomiske supermakt.

    – Vi må åpne opp andre markeder og finne andre handelspartnere for råvarer. Det er den store lærdommen fra vårt forhold til Russland, utdyper Klingbeil.

    Men selv om Tyskland har bistått Ukraina med våpen, understreket et høytstående medlem av den tyske Forbundsdagen onsdag at landet ikke vil gjøre det samme for Taiwan – og heller ikke har blitt bedt om det. Kina ser på demokratisk styrte Taiwan som sitt eget territorium og har økt presset for å underbygge sitt syn – både militært, politisk og økonomisk.

    – Situasjonen her er annerledes. Vår rolle er mindre militær. Dette er et økonomisk spørsmål, sa lederen av Forbundsdagens forsvarskomité, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, nylig på en reise til Taipei.

    Kursendring

    Berlins nye strategi vil ifølge Reuters markere en endring fra kursen ført av tidligere forbundskansler Angela Merkel, som tok med seg store næringslivsdelegasjoner på sine hyppige Kina-besøk. I 2016 ble Kina Tysklands største handelspartner.

    Tyske politikere og næringslivsledere har allerede tatt til orde for større diversifisering i handelen med Asia, som respons på president Xi Jinpings strammere grep på samfunnet og økonomien.

    Kort tid før sin avgang i 2021, erkjente Merkel overfor nyhetsbyrået at hun i starten kan ha vært naiv på noen områder av sitt kinesiske samarbeid.