<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fant hemmelige dokumenter i Bidens garasje

Det hvite hus bekrefter funn av et antall hemmeligstemplede dokumenter på president Joe Bidens eiendom i Delaware. – Kongressen må etterforske, sier speaker Kevin McCarthy i Representantenes hus (utvidet 18.36).

Publisert 12. jan. 2023 kl. 17.28
Oppdatert 12. jan. 2023 klokken 18.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
OOPS: Joe Biden kalte eks-president Donald Trump «uansvarlig» for å ha oppbevart hundrevis av graderte dokumenter på eiendommen Mar-a-Lago i Florida. Foto: NTB

Det er det andre partiet med slike dokumenter som er funnet. Ifølge New York Times er de funnet i et lagerrom i Bidens garasje.

Dokumentene er de samme som ble omtalt av NBC News onsdag, bekrefter Det hvite hus.

Biden sier torsdag at dokumentene er funnet i hans personlige bibliotek, og at han «samarbeider fullt og helt» med justisdepartementet.

Lette flere steder

Etter funnet av de første hemmeligstemplede dokumentene på et kontor Biden disponerte ved en tenketank, begynte hans medarbeidere å lete andre steder der slike dokumenter kan ha blitt sendt etter at Biden forlot Det hvite hus i 2017, sier Bidens spesialrådgiver Richard Sauber.

Ifølge Sauber er det snakk om et «lite antall» dokumenter som er hemmeligstemplede. Alle unntatt ett dokument ble funnet i lagerrommet i garasjen, mens det siste ble funnet i et rom ved siden av.

Ifølge Sauber ble justisdepartementet «umiddelbart informert», og dokumentene er nå overlevert myndighetene. Det hvite hus har ikke sagt når letingen begynte eller når dokumentene ble funnet, men den var ferdig onsdag kveld.

Biden-medarbeiderne har også gjennomgått en bolig presidenten eier i Rehoboth Beach i Delaware, men der er det ikke funnet noe.

Politisk vanskelig

Biden sa til journalister tirsdag at han var overrasket over det første dokumentfunnet.

Uavhengig av hva justisdepartementet måtte komme frem til, er saken politisk ømfintlig for Biden, som kalte eks-president Donald Trump «uansvarlig» for å ha oppbevart hundrevis av graderte dokumenter på eiendommen Mar-a-Lago i Florida.

– Kongressen må etterforske

Speaker Kevin McCarthy i Representantenes hus sier at Kongressen må etterforske Biden etter funnene.

– Kongressen må etterforske dette, sier McCarthy, som er republikaner.

Han pekte videre på at justisdepartementet etterforsker eks-president Trump for dokumentene han tok med seg til boligen sin i Florida da han forlot Det hvite hus.

Det var mandag det ble kjent at det ble funnet hemmeligstemplede dokumentar fra Bidens tid som visepresident ved et kontor han disponerte hos en tankesmie i Washington etter at han forlot Det hvite hus.

Torsdag bekreftet Det hvite hus at det var funnet slike dokumenter også ved Bidens bolig i Delaware.

(©NTB)