<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hevder det blir kupp i Kreml

Forsvarsministeren i Ukraina sier han sitter på etterretning som tilsier at det kan bli farlig for Putin i tiden fremover.

Publisert 14. jan. 2023 kl. 15.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
TAKTIKK I STRATEGIEN: Ukrainas forsvarsminister, Oleksii Reznikov, kan ha benyttet seg av ren informasjonstaktikk som en del av den overordnede strategien da han ble intervjuet av BBC. Samtidig peker også flere uavhengige kilder mot den samme informasjonen som forsvarsministeren. FOTO: NTB/Monatsje Finansavisen

Ukrainas forsvarsminister, Oleksii Reznikov, mener ifølge BBC å vite hvilken maktkamp som utspilte seg og kulminerte i at Putin byttet om på rollene til sine militære sjefer.

Til BBC sier Reznikov at det er en maktkamp på toppen.

– Sergei Vladimirovich Surovikin har sløst bort Russlands missil-beholdning i så stor grad, at landet nå er i ferd med å tømmes totalt, sier han til BBC .

Russland er ikke alene om å frykte tomme våpenlagre. Tirsdag skrev Finansavisen om USA som risikerer å tømme lagrene om de ikke får giret opp sin egen våpenproduksjon det neste året.

Degradert

Surovikin ble for tre dager siden erstattet av generalstabssjef Valerij Gerasimov som øverstkommanderende for styrkene som deltar i okkupasjonen av Ukraina. Surovikin blir degrader etter bare tre måneder i jobben og han blir nå én av tre nestkommanderende under Gerasimov.

Maktkampen som nå utspiller seg i Russland, er svært synlig, mener Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov.

– Det blir synlig når Wagner-gruppens leder, Yevgeny Prigozhin, i sin fremferd undergraver Putins regulære styrker, sier Reznikov og viser til den åpne krangelen om hvem som har erobret hva i Ukraina. 

Kan ende med åpen strid i Moskva

Også sjefen for Ukrainas sikkerhets- og forsvarsråd, Oleksii Danilov, er overbevist om at det vil bli en maktkamp mellom de væpnede styrkene og Jevgenij Prigozhin.

Til Pravda.co.ua sier han at det hele kan ende med væpnede konfrontasjoner i Moskva

– Det er bare et spørsmål om tid før en konfrontasjon med bruk av skytevåpen og pansrede personellkjøretøy ender opp ved ringveien rundt Moskva. Russland har for tiden tre separate hærstyrker; Kadyrovs tsjetsjenske hær, Prigozhins Wagner-hær og den russiske føderasjonens hær. I den sistnevnte har verken Kadyrov eller Prigozhin respekt. På toppen av dette forsøker nå russiske sikkerhetsstyrker å danne sin egen hær. Det er bare et spørsmål om tid før de kriger seg imellom, sier han og legger til:

– Dette vil garantert skje, for det vil oppstå en krig om makten i Russland, spesielt nå som Putin er synlig svekket av sykdom og blir svakere for hver dag som går.

PROPAGANDA: Selv om Russland har indre konflikter og sliter tung på bakken og i luften over Ukraina, fortsetter propagandaen. Nylig slapp det russiske forsvarsdepartementet denne skrytevideoen som skal vise russiske krigsskip som øver på luftforsvar i Norskehavet.

Eliten vender Putin ryggen

Til Express sier den kjente Kreml-kritikeren og statsviteren Boris Kagarlitsky, at hele den militære strukturen i Russland nå er et eneste stort rot.

– Hæren er et stort rot av umotiverte soldater under ledelse av korrupte generaler og mangel på kompetanse hos offiserene. Situasjonen kan ikke reddes. Nå snur den russiske eliten seg mot sin president bak ryggen hans. Eliten er veldig bekymret for at Putin er giftig, sier Kagarlitsky.