<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det er mer våpen som gjelder

Publisert 18. jan. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 22. jan. 2023 klokken 08.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 19. januar 2023.


Russlands bombing av store boligkomplekser i Dnipro i Ukraina ser fortsatt ut til å overraske politiske interesserte og medier, samtidig som man er bekymret over at Russland igjen får kontroll med områder som Ukraina hadde gjenerobret. Og man beklager Russlands råskap.

Men Russlands angrepskrig mot Ukraina er stygg krig, og selvfølgelig blir Russlands krigføring verre og verre, inntil Russland har overtatt Ukraina.

Norske militære eksperter på etterretning og krigføring gir stadig signaler om at Ukraina klarer seg bra, men det er en kraftig overdrivelse. Russland har trappet opp bombing fra fly og droner, og det settes inn tyngre artilleri. Resultatet ser vi nettopp i Dnipro.

I Norge er mange så fortvilet over dette, at private grupper skal ha startet innsamlingsaksjoner for å få kjøpt større og bedre militært utstyr til Ukraina. Dette er prisverdig, og kan kanskje skaffe litt penger, men det står om noe mer nå.

Norge, sammen med andre Nato-land, må sørge for at Ukraina får tyngre og større stridsvogner, hvor tyskproduserte Leopard 2 skal være det beste, og det får nok Ukraina snart, hvis de ikke allerede har fått det. Poenget er at det ikke bare er snakk om forsvarsevne, men om muligheten til å gjenerobre okkupert territorium.

Ukraina må også, i tillegg til tungt artilleri, få raketter som kan angripe i Russland og Ukraina må få fly fra Nato-land, samt verdens beste luftforsvarsraketter (fra Israel og USA).

Problemet er at dette tar tid. Våpnene skal komme frem til Ukraina, settes opp mens soldatene får opplæring, og det er snakk om sofistikert logistikk for ammunisjon og vedlikehold.

Men når norske militære uttaler seg, snakkes det om kamp fra gate til gate, hus til hus.

Vladimir Putins linje ser imidlertid ut til å være mer bombing, med større fly og større raketter.

Fortsetter det slik, taper Ukraina krigen.

Det kan imidlertid ikke Europa og den vestlige verden tåle, så derfor må våpenleveransene til Ukraina økes dramatisk. Også fra Norge (hvis vi har noen Leopard 2 igjen). Hva partiet Rødt mener, er uinteressant.

Det sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Ukrainas ledelse og vår egen forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Ap).

Vi tror våpenforsendelsene er på vei, fra mange land, men det tar tid før vi får se resultater.

Ingen tror eller sier at Ukraina skal bombe Moskva eller kjøre dit med tyske stridsvogner, men det må være klart at verden ikke er konfrontert med geriljakrig. Russlands bruk av våpen og bombing trappes opp for å sikre hva Putin tror kan bli en seier.

Derfor må raketter og drones sendes den andre veien. 

Ukrainas motstandskamp vil gå inn i historiebøkene, og det vil også vestens feighet hvis vi ikke gir Ukraina nok våpen til å forsvare seg.