<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må vanlige folk vurdere Sveits, de også?

Jonas, du skyter seg selv i beinet, og kulen din treffer samtidig 60.000 husholdninger i byen vår, skriver Mia Briseid-Bødtker og William Lindholm i Unge Høyre.

Publisert 23. jan. 2023 kl. 13.23
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
ORDINÆRT ØNSKE: Det er ikke venstresidens vanlige ønske om å heve skattene som overrasker oss nå, det er den komplette mangelen på forståelse for de økonomiske utfordringene folk har, skriver artikkelforfatterne. Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: NTB

Heldige er vi 17-åringer som slipper å bekymre oss for fakturaene som kommer i posten hver måned. Likevel passerte ikke artikkelen i Finansavisen forrige søndag ubemerket.

For når rentene heves, matvareprisene skyter i været og inflasjonen herjer rundt oss, står vi ikke med åpne armer for å ønske økte skatter velkommen.

Mia Briseid-Bødtker. Foto: Privat
William Lindholm. Foto: Privat

I slutten av november la regjeringen og SV frem sin budsjettavtale. Den inneholdt blant annet at verdsettelsesrabatten for boligeiendom reduseres for boliger med en verdi over 10 millioner kroner. Det betyr i praksis at de som eier en bolig som er verdt mer enn 10 millioner kroner, kan ende opp med å betale betraktelig mer i formuesskatt.

Finansavisen beregner at det finnes omtrent 60.000 boliger i Oslo som koster mer enn 10 millioner. I Oslo kan en helt vanlig familiebolig fort koste over 10 millioner kroner. Det betyr at 60.000 helt vanlige, små og store familier kommer til å merke dette på lommeboken. Og dette er kun i hovedstaden.

Arbeiderpartiet lovet ved valget at det nå skulle være «vanlige folks tur». Vi kan ikke se at vanlige folk har fått det enklere siden Ap og Sp dannet regjering. Tvert imot.

Denne politikken sparker dem som allerede ligger nede. Det er snakk om helt vanlige barnefamilier som kjøpte en bolig for ti år siden, og nå plutselig sitter med en formuesskatt de ikke har penger til å betale fordi boligen har steget i verdi. Dette er de samme barnefamiliene som allerede før strømkrisen hadde trang nok økonomi og nå ikke engang har råd til varmt baderomsgulv og dusjer. Skal denne barnefamilien bli nødt til å selge huset sitt på grunn av hensynsløse politikere?

Vi trenger god politikk som gjør folks liv enklere. Ikke dyrere

Det er ikke venstresidens vanlige ønske om å heve skattene som overrasker oss nå, det er den komplette mangelen på forståelse for de økonomiske utfordringene folk har. Matkrisen, strømkrisen, inflasjonen og krigen i Ukraina har truffet oss alle hardt. Når helt vanlige folk sliter med å betale regningene sine, lar man ikke politiske ideologier gå foran sunn fornuft.

Det folk trenger akkurat nå, er politikere som tar hensyn til situasjonen vi faktisk befinner oss i. Vi trenger god politikk som gjør folks liv enklere. Ikke dyrere. Å finne enda en måte å øke skattene på i en periode der folk sliter med å betale strømregninger, er ikke veien å gå.

Jonas, du skyter seg selv i beinet, og kulen din treffer samtidig 60.000 husholdninger i byen vår. Husholdninger som kommer til å få det enda vanskeligere med å betale regningene sine.

Mia Briseid-Bødtker

Formann i Vestre Aker Unge Høyre

William Lindholm

Styremedlem i Nedre Romerike Unge Høyre