<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solberg ut av båten

Publisert 23. jan. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 26. jan. 2023 klokken 10.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
Høyre-leder Erna Solberg og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). NTB

Dette var Trygve Hegnars leder tirsdag 24. januar.

Mange har vært av den oppfatning at Høyres opptur på meningsmålingene (godt over 30 prosent nå) skyldes at Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg har sittet stille i båten. Mens Ap og Sp sliter på alle fronter, har Høyre tatt imot velgere fra andre partier uten å si så mye om politikk.

Nå har Solberg kommet seg ut av båten. Kanskje er det oppstart til kommunevalget, og kanskje er det valgkampen for 2025 vi ser konturene av. Første klare budskap: Høyre og Erna Solberg vil reversere den nye loven om innleieforbud fra bemanningsselskaper som skal tre i kraft den 1. april 2023.

Det utfordrer både LO og regjeringen som vil at alle, eller flest mulig, skal ha fast ansettelse.

Men det første regjeringen har gjort, er å gi unntak for helse- og omsorgssektoren. Uten midlertidige ansatte der, bryter sykehus og andre helseforetak sammen. Hele sektoren er jo bygget på innleie av leger, sykepleiere og andre. Bemanningsforetakene er en forutsetning for drift.

Bank det inn, Solberg!

Hvis regjeringen hadde ment, og trodd på, at alle ansatte skal ha hel stillingsbrøk, kunne den bare bestemt dette. Staten eier jo sykehusene og er arbeidsgiver.

Litt spesielt er det at regjeringen bagatelliserer forbudet mot innleie og deltid med å si at bedriftene kan permittere fast ansatte ved behov.

Regjeringen viser også til at det fortsatt skal være lov med vikariater og sesongarbeid.

På den måten kan bøndene leie inn arbeidskraft, via bemanningsbyråer antar vi, fra Vietnam, Polen og Romania etter behov, det vil si når jordbær skal plukkes og maisen pakkes. Slik bør det også være.

Hoteller og skisteder i fjellet, som åpenbart har behov for mange sesongansatte, kan ikke bruke bemanningsbyråer, men må ut i arbeidsmarkedet selv, for å finne hver og en.

Det høres ikke smart ut, og Erna Solberg bør absolutt si at hun vil reversere hele loven.

Bemanningsbyråene bør ansette og så leie ut. Nå vil derimot mange tusen ansatte i bemanningsbyråene miste jobben.

Vi håper Solberg sier at faste stillinger mange steder er umulig. Det vil provosere LO og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), men er Solberg først ute av båten, så er det bare å ta grep i debatten.

Finnes det ikke smuler av fornuft i den nye loven? Ikke mye, men at arbeidstagere som har vært sammenhengende innleid i mer enn tre år, har rett til fast og direkte ansettelse hos innleier, er vel ikke helt urimelig.

Vi må bare bort fra maset om at alle ansatte må ha fast ansettelse i hel stilling. Arbeidslivet forandres hele tiden, og det må være rom for fleksibilitet og endringer.

«Det er viktig for LO at hver og en får en trygg og fast jobb, med forutsigbar inntekt,» sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Så enkelt er det nok ikke.

Når sneen er gått, må servitører og kokker, som i disse dager jobber i skidestinasjonene, finne noe annet å gjøre i sommerhalvåret.

Bank det inn, Solberg!