<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Medier: Tyskland vil kunngjøre at Ukraina får stridsvogner

Tysklands statsminister Olaf Scholz vil i dag kunngjøre at landet har besluttet å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, ifølge Politico.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 11.21
Oppdatert 25. jan. 2023 klokken 11.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
Tysklands statsminister Olaf Scholz vil i dag kunngjøre at landet sender leopard 2-stridsvogner til Ukraina, melder flere medier. AP

Politico viser til to anonyme kilder med kjennskap til saken, men noen bekreftelse fra offisielt hold har ennå ikke kommet.

Kunngjøringen ventes å komme klokka 13 når Scholz åpner spørretimen i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag.

Der Spiegel skrev tirsdag at den tyske regjeringen har bestemt seg for å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, men også de viste til anonyme kilder. Det samme gjør nyhetsbyråene Reuters og DPA.

– Uunngåelig

Lederen i forsvarskomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, skriver imidlertid på Twitter at beslutningen om å sende Leopard 2 «var vanskelig, men uunngåelig».

Den tyske regjeringen vil ifølge Der Spiegel også gi andre land grønt lys til andre land som ønsker å forsyne Ukraina med tyskproduserte Leopard-stridsvogner de har i eget arsenal, blant dem Polen.

Tyskland har lenge sagt nei til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina, og har gjort det klart at USA måtte ta det første steget ved å sende Abrams 2-stridsvogner.

Pentagon-motstand

Pentagon har vært lite villige til dette og har vist til at Abrams 2-stridsvognene er kostbare, avanserte og forutsetter mye opplæring og et betydelig støtteapparat.

Flere amerikanske medier, blant dem The Wall Street Journal , meldte imidlertid tirsdag at president Joe Biden etter intense forhandlinger med Tyskland skal være på gli i spørsmålet, og at det ligger an til at USA vil sende rundt 30 stridsvogner av denne typen til Ukraina.

Heller ikke dette er offisielt bekreftet, men en kunngjøring skal være nær forestående.

– Vil brenne

Dersom vestlige land forsyner Ukraina med stridsvogner, så kommer disse til å bli bombet sønder og sammen på slagmarken, hevder Russland.

Både Tyskland og USA vil ifølge flere medier kunngjøre at de sender stridsvogner til Ukraina, noe ledelsen i Kreml tilsynelatende tar lett på.

– Rent teknologisk så er dette en feilslått plan. Man overvurderer hvilket potensial dette vil tilføre den ukrainske hæren, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Disse stridsvognene vil i likhet med alle andre brenne. De er bare svært kostbare, sier han.

NTB