<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland sender Leopard 2-stridsvogner til Ukraina

Tyskland har besluttet å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina og vil også tillate andre land å gjøre det, sier en talsmann for regjeringen.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 12.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
GIR ENDELIG KLARSIGNAL: Tysklands statsminister Olaf Scholz har besluttet at landet skal forsyne Ukraina med Leopard 2-stridsvogner, i første omgang 14. Foto: AP

Ifølge Steffen Hebestreit er målet å opprette to bataljoner med Leopard 2-stridsvogner i Ukraina.

– Denne avgjørelsen følger vår velkjente linje for etter beste evne å støtte Ukraina. Vi koordinerer dette tett internasjonalt, heter det i en kunngjøring fra statsminister Olaf Scholz.

Tyskland vil i første omgang sende 14 stridsvogner av denne typen og vil også bidra med logistikk og ammunisjon. Opplæring av ukrainsk personell vil om kort tid begynne i Tyskland.

Trengs 300

Ukrainas generalstab har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene som nå kontrollerer 18 prosent av Ukraina.

Tyskland har lenge sagt nei til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina, og har gjort det klart at USA måtte ta det første steget ved å sende Abrams M1-stridsvogner.

Pentagon-skepsis

Pentagon har vært lite villige til dette og har vist til at Abrams-stridsvognene er kostbare, avanserte og forutsetter mye opplæring og et betydelig støtteapparat.

Flere amerikanske medier, blant dem The Wall Street Journal , meldte imidlertid tirsdag at president Joe Biden etter intense forhandlinger med Tyskland skal være på gli i spørsmålet, og at det ligger an til at USA vil sende rundt 30 stridsvogner av denne typen til Ukraina.

Dette er ikke offisielt bekreftet, men en kunngjøring skal være nær forestående.

NTB