<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny fest i boligmarkedet?

    Publisert 26. jan. 2023 kl. 20.00
    Oppdatert 31. jan. 2023 klokken 09.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 384 ord
    Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. foto: Are Haram

    Dette var Trygve Hegnars leder 27. januar 2022.

    Norske boligmeglere melder om overraskende stor interesse for kjøp av bolig. Det er mange på visninger og prisene holder seg. Ikke snakk om å selge nå og kjøpe senere. At det er en dramatisk reduksjon i salget av nye boliger, og at hyttemarkedet nesten er dødt, overses lett.

    Da er det kanskje nødvendig å minne om at Norges Bank planlegger å øke renten i mars, og det kan slett ikke utelukkes at renten blir satt opp i juni også. Rentetoppen kan være 3 prosent eller 3,25 prosent.

    Boligkjøpere får det ikke bedre eller billigere i år. Det blir dyrere å låne penger. Normalt betyr det prisfall og laber interesse.

    Men Norges Bank skal jo senke renten i 2024, sies det. Og det er mulig, men langt fra sikkert.

    Ingen sentralbanker er ferdig med renteøkningene

    Hvis Norges Bank ser at inflasjonsmålet på 2 prosent nærmer seg, kan det bli rentekutt, men sentralbanksjef Ida Wolden Bache skal ikke leke jo-jo heller. Hun er nok mer på linje med sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets som ikke tror det blir rentekutt før i 2025. Etter to renteøkninger i år.

    Samtidig blir alt annet også dyrere i år og neste år. Prisøkninger står i kø.

    Da blir det litt optimistisk å tro at boliginteressen vil ta seg sterkt opp.

    Det blir heller ingen god stemning hvis det økonomiske tilbakeslaget i Norge fører til en (svak) resesjon. Handelsbanken tror på det. Men at Norges Bank skal senke styringsrenten for å unngå et blaff av en nedtur? Ikke sannsynlig. To rentekutt i 2024? Det er jo snart det, så det tror vi heller ikke på.

    Vi må ikke glemme at lønnsveksten i år vil bli i området 5 prosent, og prisveksten nesten det samme. Da senkes ikke renten. Tvert imot kan den bli satt opp hvis tariffpartnerne ikke holder igjen.

    Det er bare å innse at 2023 ikke blir et godt år for økonomien, husholdningene og en stor del av norsk økonomi som ikke staves som olje og oljerigger.

    Arbeidsledigheten vil trolig forbli lav (herlig lav nå) og det er heller ikke bra.

    Svaret til alle som spør hvordan det vil gå i år, er passe. Passe bra.

    Dette er et upresist svar, det skal innrømmes. Viktig er at vi ser og forstår at renten skal opp.

    Ingen sentralbanker er ferdig med renteøkningene. Ikke Norges Bank heller.