<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hinter om russisk involvering i svensk koranbrenning

Tyrkias president Erdogan har satt ned foten for svensk Nato-medlemskap etter koranbrenning. Nå spekulerer Finland i at Russland står bak.

Publisert 28. jan. 2023 kl. 16.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
RUSSERE?: Finlands utenriksminister Pekke Haavisto spekulerer i at en annen stat ønsker å hindre svensk Nato-medlemskap. Foto: NTB

Den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan gjennomførte forrige uke en koranbrenning forran Tyrkias ambasade i Stockholm, som i ettertid har fått politiske konsekvenser.

Tidligere i uken ble det klart at Tyrkias president Erdogan setter ned foten for svensk Nato-medlemskap etter hendelsen.

I Finland spekuleres det nå i at det faktisk er Russland som indirekte står bak koranbrenningen i Sverige, ifølge Bloomberg.

«Paludans mulige tilknytning til Russland har blitt etterforsket og det har blitt funnet mulige koblinger i nettverket hans», sier Finlands utenriksminister Pekka Haavisto i et intervju lørdag på den finske TV-kanalen YLE TV1.

Bloomberg skriver videre at Haavisto tett på bekreftet en mulig russisk kobling. Russlands utenriksminister har ikke kommentert utspillet.

«Hele episoden reiser spørsmål rundt hvorvidt en mulig tredjepart ønsker å skape kaos, for eksempel Russland, eller en annen part som ikke ønsker Nato-medlemskap, og som ønsker å provosere for å oppnå det. Det er utilgivelig», sier Haavisto.

Svenske myndigheter har ikke kommentert noe rundt en mulig russisk kobling til Paludan, men Sveriges satsminister Ulf Kristersson har denne uken sagt at det er lagt merke til krefter som kan ønske å holde Sverige utenfor Nato.

«Det er krefter både i Sverige og utenlands som ønsker å hindre et svensk Nato-medlemskap», har han sagt ifølge Bloomberg.