<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kineserne har blitt dramatisk mye frekkere

Forsvaret i Canada melder om observasjon av en spionballong og sier den blir sporet, noen timer etter at USA meldte om det samme. USA mener Kina står bak.

Publisert 3. feb. 2023 kl. 08.40
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 564 ord
SPIONBALLONG: USA mener Kina står bak. Foto: NTB

– Canadierne er trygge og Canada jobber for å sikre luftrommet, inkludert med overvåking av en mulig hendelse nummer to, skriver det canadiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Uttalelsen kom etter at det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon meldte at det er observert en spionballong over USA.

Ballongen, som ifølge ABC News skal være på størrelse med tre busser, har ifølge departementet blitt observert og overvåket i amerikansk luftrom siden onsdag, blant annet ved bruk av militærfly.

– USA har oppdaget og overvåker nå en spionballong på stor høyde som er over fastlands-USA akkurat nå, sa Pentagon-talsmannen oberst Patrick Ryder torsdag.

– Ballongen befinner seg på en høyde godt over kommersiell flytrafikk og utgjør for øyeblikket ikke en militærtrussel eller en fysisk trussel for mennesker på bakken, la han til.

Slike ballonger flyr typisk på 24.000-37.000 meters høyde, godt over den kommersielle flytrafikken. De beste jagerflyene flyr typisk på rundt 20.000 meter, men enkelte spionfly har tak som er rundt en halv mil høyere.

Mener Kina står bak

Det er ikke bekreftet om det er samme ballong som svever over de to landene. USA skal være «veldig sikre» på at det er en kinesisk høydeballong.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåking, og dens nåværende flygeretning fører den over sensitive områder, sier en anonym Pentagon-tjenesteperson.

IKKE OVERRASKET: Senator for Republikanerne, Marco Rubio. Foto: NTB

Kinesiske myndigheter har ikke kommentert saken.

Kina-eksperten Craig Singleton ved tankesmia Foundation for Defense of Democracies sier til Reuters at det var utbredt bruk av spionballonger både på amerikansk og sovjetisk side under den kalde krigen.

Marco Rubio, den ledende republikaneren i Senatets etterretningskomité, karakteriserer ballongen som alarmerende, men ikke overraskende.

«Nivået av spionasje Beijing retter mot landet vårt har blitt dramatisk mer intenst og frekt i løpet av de siste fem årene», skriver han på Twitter.

Flere sensitive områder

Departementet mener ballongen har begrenset verdi som etterretningsredskap, ifølge samme tjenesteperson. Den skal ha fløyet over det nordvestlige USA, der blant annet Malmstrom-basen ligger, en av landets tre underjordiske silofelt for atomraketter.

SNART TIL KINA: USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: NTB

En talsperson sier til Reuters at ballongen i dens foreløpige bane vil fly over flere sensitive områder, men uten å greie ut videre.

Det har på forespørsel fra president Joe Biden blitt vurdert å skyte ballongen ned over delstaten Montana, og det ble forberedt F-22-jagerfly, men myndighetene har valgt å ikke gjøre det på grunn av høy sikkerhetsrisiko for folk på bakken.

Blinken til Beijing

Biden skal ha spurt hvilke alternativer som var mulige for å håndtere situasjonen, og forsvarsminister Lloyd Austin skal onsdag ha hatt diskusjoner med høytstående tjenestepersoner i Pentagon. Austin var da selv på Filippinene.

Nyheten om spionballongen kommer bare dager før utenriksminister Antony Blinken er ventet å reise til Kina. Det er ikke klart om dette kommer til å påvirke reiseplanene hans, som ikke formelt er kunngjort av utenriksdepartementet.

(©NTB)