<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA advarer Tyrkia mot Russland-eksport

USA begynner å bli lei av at vestlige varer finner en bakvei inn i Russland, og advarer nå Tyrkia at kan komme å bli strengere på håndhevingen. 

    Publisert 4. feb. 2023 kl. 11.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 352 ord
    ADVARER: USA advarer Tyrkia mot å eksportere vestlige varer til Russland. Her USAs president Joe Biden (t.v.) i samtaler med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan under G20-møtet i Indonesia i høst. Foto: NTB

    Etter å ha brukt fjoråret på å forsøke å presse Russland økonomisk til å avslutte krigen, ønsker USA nå å fokusere på unnasluntrere (av sanksjonene) i tredjeland.

    Derfor advarer USA nå Tyrkia mot deres eksport til Russland av kjemikalier, mikrobrikker og andre produkter som kan brukes i russernes krigføring i Ukraina , og sier at de kan komme til å håndheve allerede eksisterende forbud, melder Reuters lørdag. 

    Motstandere av sanksjonene 

    Brian Nelson, som er sanksjonssjefen i den amerikanske finansdepartementet, besøkte torsdag og fredag Tyrkia, hvor han møtte representanter fra både myndighetene og næringslivet. Under møtene i Ankara og Istanbul, viste Nelson til eksport av varer for flere titalls millionene av dollar til Russland som vekker bekymring.

    – Det er ingen overraskelse at Russland aktivt søker å utnytte de historiske økonomiske båndene det har i Tyrkia. Spørsmålet er hva det tyrkiske svaret kommer til å bli, sier en høytstående amerikansk tjenesteperson som ønsker å være anonym til Reuters. 

    Tyrkia sier de er prinsipielle motstandere av sanksjonene mot Russland, men hevder at de ikke vil omgå dem likevel. 

    Vestlige nasjoner innførte eksportkontroll og sanksjoner etter at Russland gikk til en uprovosert krig mot nabolandet Ukraina for snart ett år siden. Likevel har forsyningskanalene forblitt åpne fra blant annet Hong Kong og Tyrkia. 

    Ifølge Reuters ble det rapportert inn minst 2,6 milliarder dollar i datamaskiner og andre elektronikkdeler som strømmet inn i Russland i de syv månedene frem til 31. oktober. Minst 777 millioner dollar av disse produktene ble laget av vestlige selskaper, og har mikrobrikker som er blitt funnet i russiske våpen. 

    Flere besøk

    Besøket fra Nelson er det seneste i rekken av amerikanske tjenestemenn som har tatt turen for å legge press på Erdogan for å sikre håndhevelse av sanksjonene mot russerne. 

    Selv om det fortsatt er mye som kommer igjennom til Russland, har presset hatt effekt. Blant annet har Tyrkias største bakketjenesteleverandør for flyselskaper, Havas, informert russiske og hviterussiske flyselskaper at de slutter å levere deler, drivstoff og andre tjenester til flyene deres med amerikansk opprinnelse, i tråd med vestlige forbud. 

    Nelson besøkte også De forente arabiske emirater og Oman i forrige uke for å advare om at USA vil fortsette å aggressivt håndheve sanksjonene.