<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pervez Musharraf er død

Pakistans tidligere president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, er død, 79 år gammel.

    Publisert 5. feb. 2023 kl. 08.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 391 ord
    DØD: Kuppgeneralen Pervez Musharraf styrte Pakistan fra 1999 til 2008. I helgen døde han, 79 år gammel. Foto: NTB

    Musharraf ble i 2019 dømt til døden for landsforræderi, men en domstol i Pakistan opphevet senere straffen og slo fast at den var grunnlovsstridig.

    De siste årene slet han med sykdom, og ifølge pakistanske medier døde han i helgen på et sykehus i Dubai, 79 år gammel.

    Musharraf var forsvarsminister og grep makten i et militærkupp da daværende statsminister Nawaz Sharif prøvde å avsette ham i 1999.

    Tre år senere valgte nasjonalforsamlingen i Pakistan ham som president, og i oktober 2007 ble han gjenvalgt for en ny periode.

    Året etter vant opposisjonen valget på ny nasjonalforsamling og vedtok å reise riksrettssak mot ham. Musharraf slo seg da ned i Dubai.

    Atomvåpen

    Ingen land bidro på 1990-tallet mer til spredning av atomvåpen, enn Pakistan under Musharrafs tid som forsvarsminister og senere øverste leder.

    Foruten i hemmelighet å bygge opp landets eget atomarsenal, bidro Pakistan også til Irans, Nord-Koreas og Libyas atomprogram.

    Etter terrorangrepene mot USA høsten 2001 ble likevel Pakistan og Musharraf hentet inn i varmen, og sluttet opp om amerikanernes såkalte krig mot terror ved å la USA bruke landet som base for angrep i Afghanistan.

    Svartebørs

    Seniorforsker Morten Bremer Mærli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) var blant dem som konstaterte at Pakistan var i en særstilling når det gjaldt ulovlig spredning av atomvåpen under Musharraf.

    Musharraf selv blånektet helt til 2003 da inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fant utstyr av pakistansk opphav i Iran.

    Det pakistanske atomprogrammets far, Abdul Qadeer Khan, sto noen måneder senere fram som en angrende synder på pakistansk TV og medga at han i årevis hadde vært sentral innen svartebørshandelen med atomvåpenteknologi. Kort tid etter ble han benådet av Musharraf.

    Brutalt regime

    Musharraf sørget under sin tid ved makten for å endre grunnloven og slo hardt ned på meningsmotstandere.

    Samme år som han ble tvunget til å gå av slo Pakistans menneskerettskommisjon (HRCP) fast at det sto dårlig til med menneskerettighetene i landet.

    Kommisjonen viste blant annet til myndighetenes systematiske angrep på pressen, utrenskning blant dommere og drap på sivile i jakt på opprørere.

    Vestlig støtte

    Pakistan ble da regnet blant de ti verste landene i verden når det gjaldt ytringsfrihet, og HRCP stilte spørsmål ved hvordan Musharraf fortsatt kunne ha vestens støtte.

    – Jeg har et godt personlig inntrykk av Musharraf. Han er en kunnskapsrik mann det var interessant å snakke med. Selv om vi ikke alltid var enige, var han lett å samarbeide med, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i 2008.

    (NTB)