<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland må stenges ute

    Publisert 5. feb. 2023 kl. 19.59
    Oppdatert 9. feb. 2023 klokken 12.02
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 401 ord
    Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: NTB

    Dette var Trygve Hegnars leder 5. februar 2023.

    Små og store selskaper, i Norge og i utlandet, har trukket seg ut, eller solgt seg ut mer eller mindre frivillig, fra Russland. Man kan ikke eller vil ikke samarbeide med Russland, som har gått til angrepskrig mot Ukraina. All krig er forferdelig, men overfallet på Ukraina, midt i Europa, er rått og brutalt.

    Før eller siden, får vi håpe, vil president Vladimir Putin ende opp som tiltalt, i en internasjonal straffedomstol.

    EU, USA og andre nasjoner, inkludert Norge, gir Ukraina store mengder våpen og penger.

    EU vedtar, på løpende bånd, sanksjonspakker mot Russland. Nummer 10 kommer i disse dager.

    På denne bakgrunn kan det kanskje virke smått og ubetydelig at det er strid innen norsk idrett om russiske idrettsutøvere skal få delta i sommer-OL i Paris i 2024.

    Idrettsstyret har fattet et vedtak om at Russland og Belarus ikke bør få delta i OL så lenge krigen pågår, men FN har kommet med en rekke uttalelser som gir IOC støtte når de ikke vil utelukke russiske utøvere, fordi det skal sikres at «enhver idrettsutøver ikke diskrimineres på grunnlag av sin nasjonalitet».

    Det er underlig at FN kan ha slike meninger midt under en krig, men det er mye verre at den unge legen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som er såkalt deltagerrepresentant i IOC-styret, går inn for forhandlinger om russiske utøveres deltagelse i Paris. Det samme gjør også den fast valgte IOC-representanten Kristin Kloster Aasen. De vil avvente og se.

    Se på hva? Kan krigen bli styggere? Kan raseringen av Ukraina bli verre?

    Hvis idrettsverdenen vender Russland og Putin ryggen, kan det kanskje påvirke Putin litt. Alle statsoverhoder liker å sole seg i glansen av idrettsutøveres seire. Det gamle DDR, Øst-Tyskland før den tyske gjenforeningen, var en stor idrettsfabrikk. Putin står også stadig frem med idrettsheltene.

    Da er det fornuftig å si nei til at ukrainere og andre idrettsutøvere må løpe mot eller spille mot russiske idrettsutøvere.

    Dagbladet stiller spørsmål om hvordan Jacobsen kan fortsette som utøverrepresentant i IOC. Det er vi helt enig i. Det gjelder å si ifra, klart og tydelig. Idretten, som alle andre i Norge, må bidra til å straffe Russland.

    IOC-representantene Jacobsen og Aasen tar dette altfor lett.

    Det finnes sikkert mange menneskerettigheter som forbyr diskriminering, men overfallskrig og massedrap tolereres ikke.

    Idrettsstyret, med Berit Kjøll i spissen, kom til et godt resultat. Jacobsen bør trekke seg eller tale IOC imot.