<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina sparker sjefen for landets værtjeneste

Kina fastholder at ballongen som ble skutt ned over USA, var en værballong på avveie. Nå er sjefen for landets værtjeneste sparket.

    Publisert 5. feb. 2023 kl. 13.37
    Oppdatert 5. feb. 2023 klokken 14.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 287 ord
    SKUTT NED: Lederen for Kinas værtjeneste fikk fyken rett før USA skjøt ned den mye omtalte ballongen. Foto: NTB

    Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua ble Zhuang Guotai avsatt som leder for Kinas meteorologiske administrasjon fredag, dagen før ballongen ble skutt ned av amerikanske kampfly.

    USA hevder at det var en spionballong, men kinesiske myndigheter avviser dette og sier at det var en sivil værballong på avveie.

    Kinesiske myndigheter har reagert sterkt på nedskytingen, kaller det en åpenbar overreaksjon og sier at de forbeholder seg retten til å svare.

    Sterk misnøye

    – Kina uttrykker sterk misnøye og protesterer mot at USA med makt angriper det ubemannede sivile luftfartøyet, heter det i en uttalelse fra kinesisk UD.

    – Kina forbeholder seg retten til å sette i verk nødvendige tiltak for å kunne håndtere tilsvarende situasjoner, heter det i en kunngjøring fra det kinesiske forsvarsdepartementet.

    Sensitivt område

    Den kinesiske ballongen skal ha kommet inn over Alaska, og ble først observert over et svært sensitivt område i Montana. Der har USA både siloer for interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly.

    Ballongen beveget seg deretter østover, og da den hadde passert South Carolina og var kommet ut over Atlanterhavet ga president Joe Biden lørdag kveld ordre om at den kunne skytes ned.

    På grunt vann

    Restene av ballongen og utstyret på den ligger ifølge amerikanske tjenestemenn på grunt vann, men er spredt over et større område.

    Et redningsfartøy skal nå samle dem opp, og håpet er at det deretter kan fastslås hvilket ærend den kinesiske ballongen var ute i.

    Avlyste

    Den kinesiske ballongen førte til at USAs utenriksminister Antony Blinken avlyste et planlagt besøk i Kina. Dette ble begrunnet med at han ikke ønsket at saken skulle ta all oppmerksomhet under besøket.

    Amerikanske myndigheter understreker at besøket bare er utsatt, mens kinesiske myndigheter sier at det heller aldri var snakk om et offisielt bekreftet besøk.

    (©NTB)