<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stevnet i Trump-etterforskning

USAs tidligere visepresident Mike Pence er stevnet i forbindelse med etterforskningen av sin tidligere sjef, Donald Trump, ifølge amerikanske medier.

Publisert 10. feb. 2023 kl. 06.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
STEVNET: Mike Pence. Foto: NTB

Stevningen kommer etter flere måneder med forhandlinger mellom føderale påtalemyndigheter og Pence' juridiske rådgivere, melder ABC News torsdag kveld.

En kilde tett på etterforskningen bekrefter til nyhetsbyrået AP at Pence mottok stevningen for få dager siden.

Justisdepartementets spesialetterforsker Jack Smith ble i november utnevnt til å etterforske de hemmeligstemplede dokumentene som ble funnet i Trumps Florida-hjem i fjor sommer – samt en egen etterforskning av Trump og hans alliertes forsøk på å omgjøre resultatet av presidentvalget i 2020.

Dårlig stemning

Det er foreløpig ukjent hva slags informasjon eller dokumenter påtalemyndigheten vil ha fra Pence. Verken han eller Trump har kommentert saken.

De to har ikke hatt særlig mye kontakt siden kongressangrepet for to år siden. Den tidligere visepresidenten har fordømt Trumps handlinger 6. januar og kalt dem hensynsløse, men nektet å svare på spørsmål fra en komité som undersøkte kongressangrepet.

6. januar 2021 ble kongressbygningen i Washington D.C. stormet av Trump-tilhengere mens folkevalgte var da i gang med å godkjenne Joe Bidens valgseier. Opprørerne mente valgresultatet var feil og prøvde å hindre Biden i å godkjennes som president.

Stevningen kommer i en tid hvor det ventes at Pence selv vil kunngjøre at han stiller i neste års presidentvalg i USA.

Sikkerhetsrådgiver også stevnet

I tillegg har Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien også blitt stevnet for saker knyttet til hemmeligstemplede dokumenter og forsøk på å omstøte valget i 2020.

Ifølge CNN har O'Brian nektet å gi fra seg informasjon til påtalemyndigheten mens han har blitt etterforsket av.

Det nasjonale sikkerhetsrådet som O'Brien ledet, skal ha vært involvert i håndteringen av hemmeligstemplede dokumenter ved slutten av Trumps presidentperiode, og O’Brien kan ha kunnskap om hvordan disse postene havnet i Mar-a-Lago, ifølge påtalemyndigheten.

O'Brien har ikke kommentert saken.

(©NTB)