<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Går i strupen på Soros

George Soros sa før helgen at Adani-skandalen vil svekke Indias statsminister Narendra Modis maktgrep og lede til demokratisering. – Euro-atlantisk holdning, svarte Indias utenriksminister.

    Publisert 20. feb. 2023 kl. 13.51
    Oppdatert 20. feb. 2023 klokken 15.47
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 749 ord
    PARLAMENTSVALG NESTE ÅR: Indias statsminister Narendra Modi. Foto: AFP

    Det var i et innlegg holdt under en sikkerhetskonferanse ved Münchens tekniske universitet at George Soros spådde en usikker politisk fremtid for Indias Narendra Modi. Kollapsen til investeringsselskapet Adani Enterprises, imperiet til Gautam Adani, som i en periode var verdens rikeste mann, vil ifølge Soros føre til svekket politisk myndighet for Modi.

    – Modi og Adani er nære allierte, og deres skjebne er tett sammenknyttet. Adani Enterprises forsøkte å hente penger i aksjemarkedet, men feilet. Adani er anklaget for aksjemanipulasjon, og aksjekursen kollapset som et korthus, sier Soros.

    ANGRIPER: George Soros under en samtale ved World Economic Forum i Davos. Han tror Adani-skandalen truer Indias statsminister Narendra Modis grep om makten. Foto: NTB

    Etter at Hindenburg Research slapp en rapport  hvor det ble satt flere spørsmåltegn ved Adanis selskaper, har aksjekursen dundret ned. Fra 1. til 3. januar falt den med over 47 prosent, fra 2.973 til 1.565 indiske rupi.

    – Statsminister Modi er helt stille om temaet, men til slutt vil må han måtte svare på spørsmål i parlamentet og fra utenlandske investorer. 

    Det tror Soros vil svekke jerngrepet til Modi på den indiske staten og åpne døren for institusjonelle reformer i landet med 1,4 milliarder innbyggere. 

    – Jeg er kanskje naiv, men jeg forventer at det kommer en demokratisk gjenopplivning i India, avslutter han.

    BESKYLDT FOR AKSJEMANIPULASJON: Gautam Adani var en periode rangert som verdens rikeste. Foto: NTB

    Anklages for «vestlig» definisjon

    På en konferanse i Sydney svarte Indias utenriksminister, Subrahmanyam Jaishankar, på Soros' kommentarer. Jaishankar sier de er et typisk tegn på et «euro-atlantisk perspektiv» og avviste kategorisk Soros' påstander.

    – Det finnes fortsatt mennesker i verden som tror at deres definisjon, deres preferanser, og deres synspunkter overgår alle andres, sa Jaishankar, som ønsker seg en «debatt om demokratiet» og hvilke verdier som ligger til grunn, for å gjøre begrepet mindre sentrert rundt det euro-atlantiske synspunktet.

    Utenriksministeren har også sterke meninger om George Soros på et individuelt nivå.

    – Han er gammel, rik, full av meninger og farlig. Det slike folk med slike meninger i sånne organisasjoner gjør, er at de investerer ressurser i å forme narrativer.

    – Det er Indias velgere som skal bestemme hvordan landet styres, sa Jaishankar, og avslutter med å vise til kolonitiden.

    – Det bekymrer oss. Vi er et land som gikk gjennom kolonitiden. Vi vet om de farene for hva som kan skje når krefter utenfor India prøver å påvirke.

    Sensurerte BBC-dokumentar

    Det er litt over et år til neste parlamentsvalg i India, i mai 2024. Da står valget om hvem som skal bli landets neste statsminister mellom Modi og Rahul Gandhi. Modi skulle nok ønsket at Soros ikke la seg oppi de kontroversielle forholdene rundt ham. 

    Tidligere i år sensurerte en BBC-dokumentar om Gujarat-opptøyene i 2002, hvor over 1.000 mennesker mistet livet, og opp mot 800 av de som døde skal ha vært muslimer, ifølge offisielle tall. Menneskerettsaktivister anslår at minst dobbelt så mange ble drept i volden.

    MISNØYE: En demonstrant fra Kongresspartiet i India ved en protest mot Modi og Adani i Kolkata den 6. februar. Foto: NTB

    Modi var delstatsminister i provinsen Gujarat under opptøyene. BBC-dokumentaren anklager blant annet Modi for å ha instruert politiet til å ikke stanse de tre dager lange opptøyene, i tillegg til å ha gitt informasjon til demonstrantene om hvor muslimske personer og bedrifter var.

    De anklagene gjentok Soros før helgen.

    – Å oppildne til vold mot muslimer har vært en viktig del av hans politiske fremgang.

    Ifølge Transparency Internationals korrupsjonsindeks er India det 80. mest korrupte landet i verden, med en score på 40 av 100 poeng, hvor høyere score viser til lavere grad av korrupsjon i landet. Norge er på 4. plass, med en score på 84 av 100 poeng.