<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror Putin forbereder seg på mer krig

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier Vladimir Putins tale tirsdag viser at den russiske presidenten forbereder seg på mer krig i Ukraina.

Publisert 21. feb. 2023 kl. 12.59
Oppdatert 21. feb. 2023 klokken 13.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
Nato-sjef Jens Stoltenberg NTB

– Putin startet denne imperialistiske krigen og fortsetter å eskalere. Ett år etter krigsutbruddet er det ingen tegn på at han forbereder seg på fred. Tvert imot har han i dag gjort det klart at han forbereder seg på mer krig, sier Stoltenberg.

Nato-sjefen holdt en pressekonferanse sammen med Ukrainas utenriksminister og EUs utenrikssjef rett etter Vladimir Putins tale tirsdag.

De tre møttes på forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

– Dette er et symbol på vår solidaritet, at Nato og EU står sammen med Ukraina og støtter deres rett til å forsvare seg, sa Stoltenberg og gjentok at det er Russland som er den aggressive parten.

– For ett år siden startet Putin en krig mot en fredelig nabo. Fakta er tydelige for alle. Det er ingen som angriper Russland. Russland er den aggressive parten, og Ukraina er offer for aggresjonen.

Bekymret for Kina-samarbeid

Stoltenberg sier også at det er økende bekymring i forsvarsalliansen for at Kina bestemmer seg for å støtte Russlands krigføring i Ukraina.

– Vi er bekymret for at Kina vil støtte Russlands krig med våpen, sier Stoltenberg videre.

Bekymringen deles av USAs utenriksminister Antony Blinken, som søndag hevdet at Kina vurderer å levere våpen til de russiske styrkene i Ukraina. Utenriksministeren hevdet da at det gjaldt «alt fra ammunisjon til selve våpnene».

Kina, som i fjor inngikk partnerskap med Russland, har så langt avstått fra å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Ber Russland fortsette Ny Start-deltakelsen

Stoltenberg ber Russland om å revurdere beslutningen som ble kunngjort i president Vladimir Putins tale tirsdag. Ny Start er den siste gjenværende atomvåpenavtalen mellom USA og Russland.

Stoltenberg sier møtet er et symbol på solidaritet og på Natos og EU støtte til Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen for et år siden.

(NTB)