<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grådige samer

    Publisert 3. mars 2023 kl. 20.00
    Oppdatert 9. mars 2023 klokken 13.40
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 442 ord
    Foto: NTB

    Dette var Trygve Hegnars leder 3. mars 2023.

    Ingen har lagt seg så flat som Olje- og energiminister Terje Aasland. Etter møtet med presidenten i sametinget og representanter for reineierne, lå Aasland under gulvet eller parketten. Beklager, beklager, beklager.

    Men det var ikke nok. Samene og deres støttespillere vil ha vindturbinene i Fosen revet - uansett hvor flatt Aasland ligger, og han sa til og med at han var glad for demonstrantene som inntok resepsjonen i departementet.

    I utgangspunktet har selvfølgelig staten og statsråden en dårlig sak. Høyesterett kom til at «vindkraftutbyggingen vil ha en vesentlig negativ effekt på reineiernes mulighet til å dyrke sin kultur på Fosen,» og dermed er utbyggingen av vindkraft på Fosenhalvøya i Trøndelag i strid med artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter som slår fast at urfolk ikke skal nektes retten til å utøver sin kultur.

    Det var derfor Greta Thunberg kom til Oslo for å bli båret frem og tilbake.

    Men reindrift er ikke bare kultur. Høyesterett åpnet opp for avbøtende tiltak, og det er økonomi. De omtvistede vindturbinene, som det har kostet seks milliarder kroner å bygge, står i et område hvor to siidaer, samiske reindriftslag, med seks sørsamiske familier har beiteplasser for 2.100 dyr.

    Vindturbinene forstyrrer reinsdyrene og truer derfor livsgrunnlaget til familiene, hevdes det. Men dette kan endres hvis vindmøllene står stille i perioder, man kan unnlate å brøyte veiene i området som hindrer reinsdyrenes ferdsel, og det kan tilbys alternative beiteområder.

    Det handler om et vinterbeite som angivelig er blitt dårligere etter at vindturbinene kom.

    Vi skulle gjerne se, eller få vite, hva de seks samefamiliene tjente netto før og etter vindturbinene kom. Det er ikke nok å hevde at livsgrunnlaget er blitt dårligere hvis økonomien er like god.

    Teoretisk kan staten også kjøpe ut deler av de 2.100 reinsdyrene. Alt har en pris. Investeringen i vindturbinene var seks milliarder kroner og det vil koste 1-2 millioner kroner for hver av de 151 turbinene som rives.

    Høyesterett baserte sin dom på kultur. På retten til å dyrke sin kultur. De avbøtende tiltakene er penger.

    Storsamfunnet kan ikke finne seg i at reineierne vil rive ned uansett pris. Spørsmålet kan heller ikke avgjøres av om noen titalls samer sperrer adgangen til noen departementer noen dager. De kan reise hjem nå.

    Høyesteretts dom endres ikke av at vindturbinene på Fosen produserer grønn strøm til hele Trondheim by. For alle som ønsker et bedre klima, må det likevel legges i vektskålen.

    Vi kan ikke la samene herje med oss. Ved en dialog mellom departement, grunneiere og samer bør dette kunne løses.

    Det hjelper ikke at statsråd Aasland blir enda flatere. Det er på tide å sette samene litt på plass. Vindturbinene i Fosen vil ikke bli revet.