<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jakten på kutt og eiendomsskatteslutt

Mens Oslo byrådet sløser med milliarder av kroner, krever de inn rekordsummer med eiendomsskatt, skriver Nikolai Bjerke Dyvik (H).

Publisert 6. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord
GLAD I SKATT: Oslo kommune tyner innbyggerne for penger kommunen ikke trenger, mener Høyre. Her byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: NTB

2. mars skriver Finansavisen om årets eiendomsskattesjokk i Oslo. Mange boligeiere har fått en økning i eiendomsskatten på rundt 30 prosent, og for enkelte opp mot 70 prosent. Det treffer dårlig i en vanskelig tid for mange.

Nikolai Bjerke Dyvik. Foto: Høyre

Med økte renter og høyere strøm- og matvarepriser, var nok en utgift det siste boligeierne i Oslo trengte nå. Byrådet, med Raymond Johansen (Ap) i spissen, møter innbyggere som sliter med stadig høyere regninger med enda høyere skatter. Dette skjer samtidig som Oslo kommune tjener penger som aldri før, fordi dagens byråd vasser i ekstrainntekter fra Hafslunds kraftinntekter.

Eiendomsskatten ble innført i Oslo i 2015 for å forbedre helsetjenestene. Raymond lovet at skatten skulle være moderat, og øremerkes bedre helsetjenester. Saken om Ullern helsehus åtte år senere, som til slutt endte med at helsebyråd Robert Steen måtte gå av, er det endelige beviset på at helsetjenestene har forfalt på Arbeiderpartiets vakt.

Høyre går til valg på å avskaffe eiendomsskatten i Oslo

Dagens byråd prioriterer feil, noe som går ut over alle oss som bor i Oslo. Eiendomsskatten rammer småbarnsfamilier som har arvet foreldrenes hus, og den rammer eldre enker og enkemenn uten betalingsgrunnlag som har bodd i det samme huset hele livet. Det er synd, når Oslo fint kan styres uten eiendomsskatten. Det viste det borgerlige byrådet at vi klarte i 16 år.

Høyre går til valg på å avskaffe eiendomsskatten i Oslo. Det er mulig dersom politikerne slutter å drive med ting kommunen ikke trenger å drive med, slik som at dagens byråd for flere år siden kjøpte seg inn i kraftindustrinæringen, og at Robert Steen ville bruke millioner på å selge digitale løsninger til utlandet. Kommunen kjøpte opp barnehager til over 400 millioner kroner mellom 2019 og 2021, samt Jordal Amfi, som kostet skattebetalerne over 200 millioner mer enn prosjektert. Mer skatt er åpenbart feil medisin for mer velferd.

For venstresiden er staten og dens inntekter det viktigste. For Høyre er det viktigste at du og jeg får litt mer penger å rutte med, og at kommunen lar være å tyne innbyggerne for penger den ikke trenger.

Nikolai Bjerke Dyvik

1. nestleder i Oslo Unge Høyre