<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mystisk teori om boligkjøp

    Publisert 6. mars 2023 kl. 20.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 380 ord
    Finansbyråd i Oslo, Einar Wilhelmsen (MDG). foto: ntb

    Miljøpartiet De Grønne (MDG) er, som mange andre, opptatt av prisutviklingen for boliger, og da boligpristallene for februar ble offentliggjort (prisvekst 1,5 prosent på landsbasis), gikk finansbyråden Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo ut og ba om at det igjen bør bli krav om egenkapital på 40 prosent for sekundærboliger.

    Det var i sin tid daværende finansminister Siv Jensen (FrP) som fikk igjennom et eget, høyt krav til egenkapital i Oslo (resten av landet hadde og har 15 prosent), med den begrunnelse at etterspørselen etter sekundærboliger var så stor at det drev prisene opp. Dette særegne kravet til egenkapital for sekundærboliger i Oslo ble imidlertid opphevet ved årsskiftet.

    Wilhelmsens teori er at det for unge og førstegangskjøpere vil bli lettere å få lån hvis det blir vanskeligere for de som kjøper sekundærboliger. Det som er sikkert, er at det blir færre utleieboliger i Oslo hvis det blir vanskeligere å finansiere boligkjøpene, og Oslo trenger mange utleieboliger.

    Kjøpere av sekundærboliger skal tas

    Hadde vi vært finansbyråd, hadde vi gledet oss over prisveksten i boligmarkedet. Om et par måneder vil boligprisene trolig falle, og det får ikke MDG eller andre applaus for.

    Om boligprisene vil falle så mye at det blir relativt bedre for førstegangskjøpere i forhold til kjøpere av sekundærboliger, tviler vi på. Kjøpere av sekundærboliger plukker opp det resten av markedet ikke klarer. Det er faktisk bedre at boligprisene stiger eller faller mindre.

    Så har denne Wilhelmsen funnet på noe helt originalt. Han vil ha eiendomsskatt på sekundærboliger uten at det bidrar til økte utleiepriser. Men det er vel slik at eiendomsskatt for en utleier er en kostnad, og utleier må vel få lov til å dekke dette inn, helt eller delvis, med husleien. Utgifter til rørleggere, elektrikere og snekkere er også kostnader i utleiers regnestykke og budsjett. Som også eiendomsskatt.

    Vi gleder oss til finansbyråd Einar Wilhelmsen legger frem sitt forslag. Økt krav til egenkapital for en utplukket gruppe, får han i hvert fall ikke.

    Så overrasker Wilhelmsen med noe helt annet også. MDG vil foreslå en ny turistskatt i Oslo.

    Og alle inntektene fra turistskatten skal gå til kulturlivet. Blir det mer kultur blir Oslo en bedre by å besøke for turistene. Det blir en vinn/vinn-situasjon sier byråden.

    Vi tviler på om alle hotellene, butikkene og andre næringsdrivende finner forslaget så veldig bra.

    Men først skal kjøpere av sekundærboliger tas.