<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lærerne blir lurt igjen

    Publisert 14. mars 2023 kl. 20.00
    Oppdatert 19. mars 2023 klokken 14.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 372 ord
    Steffen Handal. Foto: NTB

    Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 15. mars.


    Teknisk beregningsutvalg (TBU) har oppjustert sin prognose for lønnsveksten i år til 4,9 prosent, og da vil en lønnsvekst på fem prosent gi reallønnsvekst. Eller man velger å si at kjøpekraften opprettholdes.

    Det er i dette området tallene vil ligge, og vårens tariffoppgjør starter om to uker.

    Lærerne, ved leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal, er Norges mest optimistiske mann, og selv om han i fjor ledet lærerne i en håpløs streik i fire måneder uten å oppnå noe som helst, sier Handal nå at «lærerne skal ha mer enn andre i årets lønnsoppgjør». Han ber regjeringen bla opp for lærerne. Som den kanskje bør gjøre for sykepleierne også.

    Det går om rekruttering og lønninger som er konkurransedyktige mot arbeidsgivere i privat sektor.

    Handal tror altså at regjeringen vil starte tariffoppgjøret med å gi lærerne (og sykepleiere) en ekstra sjekk som en hyggelig start. Tror han at han jobber i Frelsesarmeen?

    Årets tariffoppgjør starter med frontfagene, som de alltid gjør, og deretter får de ansatte i kommunal sektor det samme (det som i fjor var 3,7 prosent lønnsvekst).

    Handal har trolig hørt for mye på Postgirobygget, som synger om at de ikke fatter hva de gjør galt. Derfor kan han også få seg til å si at lærerne må få mer enn andre i kommunal sektor.

    Halleluja.

    Utdanningsforbundets leder truer også, allerede nå, med en ny streik. «Hver gang vi setter oss til bordet med KS (arbeidsgiveren) er det fare for at det ender med streik.»

    Jada, men det hjelper ingenting. Fattar ni inte?

    Unio-leder Ragnhild Lied krever at de kommuneansatte må komme godt over fem prosent lønnsvekst i år.

    Det blir morsomt å se om det blir 0,1, 0,2 eller 0,3 prosentpoeng over fem prosent.

    Med NHO mot LO, hvor frontfagene skal sikres, blir det noe lignende. Eller er det noen som tror at konkurranseutsatt industri vil kjempe seg til en lønnsvekst på seks prosent?

    Må vi stave «frontfag» for lærerne og Handal?

    De fleste grupper måtte finne seg i en reallønnsnedgang i fjor. Vi tror det blir det samme i år.

    Prisveksten blir høy, og høyere enn TBU tror, og lærerne kommer ikke bedre ut enn frontfagene og andre kommuneansatte.

    Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum blir ikke med på en dugnad. Finn frem de gule vestene.