<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil investere i Iran veldig snart

Saudi-Arabia og Iran har røykt fredspipe, og førstnevnte er klar for å investere store summer.

Publisert 15. mars 2023 kl. 16.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
VIL INVESTERE: Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan. Foto: NTB

Saudi-Arabia og Iran har blitt enige om å gjenoppta diplomatiske forbindelser mellom landene og å gjenåpne hverandres ambassader etter Kina-regisserte samtaler i Beijing som kulminerte 10. mars.

Overfor CNBC åpner Saudi-Arabias finansminister Mohammed Al-Jadaan for betydelige investeringer i Iran.

– Når folk virkelig holder seg til prinsippene av hva som ble avtalt, tror jeg det kan skje veldig snart. Vårt mål, og jeg tror dette tidligere har blitt gjort veldig klart av vår ledelse, er å ha en region som er stabil, kan forsørge sitt folk og vokse. Og det er ingen grunn til at det ikke skal skje, sier han.

Skepsis – særlig mot Iran

Enkelte regionale analytikere og vestlige politikere er likevel skeptiske til at de to landene, og særlig Iran, kommer til å holde sine løfter. Deres begrunnelse er ifølge kanalen at de to stormaktene ideologisk fortsatt er uenige, og at deres mistanker overfor hverandre ikke vil forsvinne over natten.

Saudi-Arabias finansminister er likevel optimistisk.

– Iran er, har vært og vil fortsette å være å være vår nabo i hundrevis av år. Så jeg ser ingen problemer som vil forhindre en normalisering av eksempelvis relasjoner og investeringer så lenge vi holder oss til avtalen, sier Al-Jadaan videre.

Saudi-arabiske investeringer vil gi et etterlengtet løft for Irans skakkjørte økonomi, men det er ifølge CNBC uklart om USAs sanksjoner mot Iran vil gjelde finansiell aktivitet mellom de to landene.

– Jeg tror mulighetene i Iran er mange, og vi representerer mange muligheter for dem så lenge goodwillen fortsetter, fortsetter ministeren overfor kanalen.

Beskyldningene har haglet

Iran og Saudi-Arabia har lenge beskyldt hverandre for å destabilisere regionen og har ansett hverandre som alvorlige sikkerhetstrusler – ofte på hver sin side av konflikter som i Jemen, Libanon og Syria. Saudi-Arabia og USA har de seneste årene begge beskyldt Iran for å stå bak flere angrep på saudi-arabiske skip, territorier og energi-infrastruktur.

Saudi-Arabia kuttet diplomatiske bånd til Iran i 2016, etter at iranske demonstranter stormet den saudi-arabiske ambassaden i Teheran som respons på at saudi-arabiske myndigheter henrettet 47 dissidenter, inklusive en ledende sjiamuslimsk geistlig.