<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik svarer EU på USAs gigantiske skattepakke

EU setter seg som mål at 40 prosent av ren teknologi skal produseres i Europa innen 2030.

    Publisert 16. mars 2023 kl. 14.03
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 242 ord
    EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har lagt fram en nullutslippslov som skal svare på USAs gigantiske skattepakke, IRA. Foto: NTB

    EU-kommisjonen la torsdag fram sitt forslag til en netto-nullutslippslov som skal øke produksjonen av ren teknologi i Europa til 40 prosent i løpet av de neste sju årene.

    Lovforslaget er et svar på Biden-administrasjonens gigantiske skattepakke, Inflation Reduction Act, hvor 3.700 milliarder kroner skal brukes på subsidier til grønn industriutvikling i USA.

    – Etterspørselen øker i Europa og globalt, og vi må ta grep nå for å sørge for at Europa kan møte denne etterspørselen, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

    Lettere å investere

    Kommisjonen peker ut en rekke teknologier de mener vil være ekstra viktige fremover, inkludert solkraft, vindkraft på land og til havs, batterier, biogass og biometan og karbonfangst- og lagring.

    EU-planen legger opp til å forenkle rammevilkårene slik at det blir lettere å investere i nullutslippsteknologier. Det skal gis prioritet til prosjekter som kan øke Europas konkurransedyktighet.

    I tillegg vil kommisjonen få fortgang på CO2-fangst og -lagring. Målet er å fange og lagre 50 Mt årlig innen 2030, med bidrag fra EUs olje- og gassprodusenter.

    Uenighet

    – Vi trenger et regulatorisk rammeverk som tillater oss å skalere opp ren teknologi raskt. Nullutslippsloven vil gjøre nettopp det, sier von der Leyen.

    Egentlig skulle lovforslaget kommet på tirsdag, men har blitt forsinket på grunn av intern uenighet i kommisjonen om hvorvidt kjernekraft, som ikke er karbonbasert, skal være en del av det grønne industriskiftet.

    I det endelige lovforslaget omtaler kommisjonen «avansert teknologi» som kan produsere energi fra kjernefysiske prosesser med minimalt avfall, samt «små modulære reaktorer», som viktige teknologier fremover.

    (NTB)