<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette tenker Vedum om fremtiden som finansminister og Sp-leder

– Jeg har ingen utfordringer med sykdommen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert 17. mars 2023 kl. 11.20
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 11.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
AVSLØRTE SYKDOM: Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen under Senterparti-landsmøtet, der han fortalte at han har fått MS. Foto: NTB

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum delte fredag åpent om at han i 2020 ble diagnostisert med sykdommen MS.

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Noen får nærmest ingen symptomer, mens andre får alvorlig funksjonssvikt, ifølge Helsenorge.

Vedum fortalte om svimmelhet og flere anfall. Til slutt fikk han bekreftelsen på at det var MS.

– Det var en krevende beskjed å få, sa han fra talerstolen på Senterpartiets landsmøte.

Takker helsevesenet

I et intervju med NRK etter talen blir han spurt om han tenker annerledes om sin stilling som Senterparti-leder og finansminister fremover, etter MS-beskjeden.

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er det som er så fantastisk, takket være god medisin og utrolig flinke helsefolk, så merker jeg ingenting, og har ingen utfordringer med det, svarer Vedum.

Sp-lederen, som siden oktober 2021 har hatt jobben som Finansminister, sier at sykdommen stabiliserte seg i løpet av 2021, etter at han begynte på medisiner. 

– Kraftfull medisin

Selv om det ikke finnes en kur for MS, finnes det medisiner som lindrer symptomene og bremser utviklingen. 

– Jeg fikk veldig kraftfull medisin, sier Vedum på landsmøtet, som legger til at han ble advart om at han kunne miste håret – til latter fra salen.

– Jeg kjente ikke noe ubehag i det hele tatt, og de neste MR-bildene viste at det roet seg ned, det var noe utvikling, men det ble bedre utover våren 2021. Ting hadde stabilisert seg og til alle praktiske fordeler merket jeg ingen verdens ting. Det var en enorm lettelse, legger han til.