<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Politiker bøtelagt for spaghetti-stunt under Putin-tale

Mikhail Abdalkin dinglet spaghetti fra ørene under president Vladimir Putins tale, og delte videoen på sosiale medier. Nå vanker det en bot. 

Publisert 17. mars 2023 kl. 13.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
BØTELEGGER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

En russisk lokalpolitiker ble torsdag bøtelagt med 150.000 rubler (1.950 dollar) for å ha «svertet de væpnede styrkene» under president Vladimir Putins «state of the nation»-tale 21. februar, melder Reuters, og viser til uttalelser fra menneskerettighetsforkjemperne i OVD-Info.

Mikhail Abdalkin, en kommunist fra Samara-regionen, skal ha bedrevet den påståtte svertingen ved å dingle med spaghetti ned fra ørene sine. Stuntet som ble filmet og delt på sosiale medier baserer seg på det russiske ordtaket som sier at noen som har blitt villedet eller lurt har fått nudler hengt på ørene sine.

Opptil 15 års fengsel

Implikasjonen var at Abdalkin ikke trodde på innholdet i talen, og OVD-Info karakteriserer stuntet som en ironisk gest for å å uttrykke misnøye med «presidentens taushet omkring interne politiske problemer.»

Den russiske nasjonalforsamlingen strammet tidligere denne måneden inn lover som ble vedtatt kort tid etter invasjonen 24. februar i fjor. Disse lovene stipulerer nå bøter eller fengselsstraffer på opptil 15 år for å diskreditere eller spre såkalt falske nyheter om de væpnede styrkene eller andre, som eksempelvis Wagner-gruppen, som deltar i Ukraina-krigen.

NATO-sjefen reagerte

Putins tale vekket oppmerksomhet også i Vesten, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tolket talen som at den russiske presidenten forbereder seg på mer krig i Ukraina.

– Putin startet denne imperialistiske krigen og fortsetter å eskalere. Ett år etter krigsutbruddet er det ingen tegn på at han forbereder seg på fred. Tvert imot har han i dag gjort det klart at han forbereder seg på mer krig, sa han.

Stoltenberg ba Russland om å revurdere beslutningen Putin kunngjorde i talen om å sette Ny Start-avtalen på pause. Ny Start er den siste gjenværende atomvåpenavtalen mellom USA og Russland.