Han var klar til å danne regjering da han troppet opp på Hurdalssjøen etter valget i 2021. Slik gikk det ikke. Men SV har så langt sørget for flertall for to Ap-Sp-regjeringens budsjetter på Stortinget, og SV mener det er nok av saker de er enige om.
I sin avskjedstale til landsmøtet spanderte han en hilsen til Senterparti-landsmøtet som pågår i Trondheim. Men samtidig tok han et oppgjør med hvordan Senterpartiet håndterer situasjonen.
– Det er trist at Senterpartiet de siste årene har gjort det til et gjentatt politisk poeng å holde avstand til SV, og dyrke konflikter med venstresiden og miljøvernere, sa han.
Overfor NTB utdyper han hjertesukket.
– Hvis en skal samarbeide i politikken, da må en kunne stå for det, sier han og anklager Senterpartiet for dobbeltkommunikasjon.
– På den ene siden er de ekstremt opptatt av å ta avstand fra SV og bortdefinere SV, men samtidig søker de samarbeid med oss i de fleste saker. Jeg synes ikke det er en god måte å drive langsiktig politisk arbeid på, for det trengs strategiske allianser over tid, sier Lysbakken.
Lysbakken var mer åpenhjertig enn han tidligere har vært om hva som skjedde før og under regjeringssamtalene på Hurdal. Han kaller det en stor sorg at det rødgrønne samarbeidet fra 2005 til 2013 ikke ble videreført.
Også i årene før 2021-valget gjorde partiet alt de kunne for å bidra til en felles rødgrønn front, påpekte han.
Det innebar også at SV valgte å være tilbakeholdne med skarpe svar mot Senterpartiet, gikk det fram av talen.
Senterpartiet risikerer å sage over greinen de sitter på, advarer han.
Lysbakken ble hilst velkommen med stående, taktfast applaus og jubelrop av partifellene på Gardermoen. Etter elleve år som partileder takker han nå for seg.
Velferd og fordeling, klima og miljø og utenrikspolitikk var de store temaene i avskjedstalen.
Han innledet med å feire SVs gjennomslag og drivkraft i tre velferdsreformer: barnehage, gratis halvdagsplass i skolefritidsordningen, og tannhelsereformen, som er i sin begynnelse. Og han kom med det tydelig spark til Arbeiderpartiet
– Det er SV som har tatt over Arbeiderpartiets rolle som partiet som utvider velferdsstaten, sa han.
Han oppfordrer sine egne partifeller til å sørge for at SV fortsatt er et parti som kan balansere klimatiltak, naturvern og utjevner forskjeller.
Samtidig utfordret han Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres Erna Solberg. Han hevder de såkalte styringspartiene ikke tar trusselen på alvor når de hevder at Norge kan lete etter mer olje og løse klimakrisen samtidig.
– Derfor er dette en slags siste hilsen til Jonas og Erna. Slutt å tvinge hverandre til å fornekte virkeligheten. Kom ut med en enighet om at de letelisensene som nå er delt ut blir de siste, sa han til applaus fra salen.
Det kan ligge an til et historisk linjeskifte på landsmøtet, som denne helgen skal ta stilling til en sikkerhetspolitisk uttalelse.
Lysbakken kunne fortelle at han på kontoret har forsiden på Sosialistisk Folkepartis første valgprogram i glass og ramme. «For fred og nedrustning – Norge ut av Nato», står det over et bildet av de to første stortingsrepresentantene fra SF. Men som følge av den nye verdenssituasjonen, er det på tide å snu, mente Lysbakken.
Han benyttet sin siste landsmøtetale til å oppfordre delegatene til å støtte opp om landsstyrets flertall og legge bort kravet om at Norge må melde seg ut av Nato.
Historisk har kravet om utmelding vært riktig, argumenterte han, men ikke nå lenger.
– Når Sverige og Finland går inn i Nato forsvinner alternativet om en nordisk allianse på utsiden, påpeker han, og omtaler dette i stedet som en ny mulighet til å samle Norden.
– Norden må stå samlet. Derfor kan vår strategi for forandring heller ikke være at Norge skal gå aleine.
(©NTB)