<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bergstø vs. Trump

Etter å ha hørt SV-leder Kirsti Bergstø på talerstolen, er ikke Donald Trump så ille likevel, mener PR-rådgiver Haakon B. Schrøder.

  Publisert 21. mars 2023 kl. 18.51
  Oppdatert 22. mars 2023 klokken 07.57
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 457 ord
  SOSIALISTPOPULISME: Under sin første tale som SV-leder gikk Kirsti Bergstø rett i strupen på Kjell Inge Røkke og andre skatteflyktninger. Foto: NTB

  Jeg liker politikere som utfordrer, politikere som evner å bruke kreativ retorikk for å fremme et politisk budskap. Bergstø tok i bruk det simpleste og mest brukte verktøyet når hun gyver løs på Kjell Inge Røkke med beskyldinger om at han har ranet kysten og derfor bare kan ryke og reise (til Sveits).

  Haakon B. Schrøder. Foto: Privat

  Det som gir grunn til bekymring, er at Bergstø faktisk har hatt tid til å revurdere utsagnet, tenke gjennom hva hun egentlig vil med budskapet. Og tydeligvis funnet ut at kraftsalven mot én mann er viktig. Kanskje gir utblåsningen partiet appell. Kanskje den nye SV-lederen appellerer til dem som ikke har greie på eller interesse for verdiskapning. Til de få som bare har en eneste ambisjon; suge mest mulig penger ut av felleskassen og yte minst mulig. Fellesskapets gnagere, Statsgnagerne.

  Bergstø serverer ingen løgn fra talerstolen. Hun bare hopper uelegant bukk over at Røkkes ringvirkninger har forsynt fellesskapet med milliarder gjennom mer enn 25 år. Han har pøst penger inn i velferdssamfunnet. At også Røkke er blitt rik på veien er ikke kritikkverdig.

  Be en eller annen minoritet ryke og reise (ut av Norge), og du har et problem med rettsvesenet

  Det er åpenbart viktig for den nye SV-lederen å utpeke en fiende, eller reetablere en gammel. For sosialister er det bare å forsyne seg av en eller annen riking som alle kan hate. Et felles hatobjekt som kan utstråle griskhet og grådighet. Utsagnet til Bergstø ligger nært en hatytring. Rikingene er en minoritet som må tåle så inderlig mye. Ikke kan rikingene ta igjen, heller. Rikingene må tåle å stå i gapestokken, bli spyttet på og harselert med, og tåle å bli brukt som politiske feiekoster.

  Be en eller annen minoritet ryke og reise (ut av Norge), og du har et problem med rettsvesenet. Mediene kaster seg vanligvis over en hver sak om en minoritet trakasseres. I det norske kastesystemet har rikingene den laveste rangen. Rikingene har ingen steder å sende hverken klage eller varsel. Når unge sier at de vil bli rike, forstår de ikke at pengerikdom i Norge innebærer en masochistisk livsførsel.

  Jeg fikk en opplevelse av vemmelse da Bergstø kastet Røkke foran bussen. Og jeg synes faktisk at Donald Trump ikke lenger er så ille. Nå lurer jeg bare på når Bergstø skal ta oss til enda et nytt politisk lavnivå.

  Haakon B. Schrøder

  Filosof og PR-rådgiver