<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Samene ber om penger

    Publisert 21. mars 2023 kl. 20.00
    Oppdatert 21. mars 2023 klokken 20.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 382 ord
    Demonstrasjon mot vindturbinene på Fosen i starten av mars. foto: ntb

    Nesten halvparten av befolkningen (44 prosent ifølge Respons analyse) er enig med regjeringen om at vindturbinene på Fosen ikke bør rives. Mens reindriftssamene og aksjonistene (i Oslo) krever at vindturbinene rives. Dette som en følge av Høyesteretts dom om at vindturbinene er et brudd på menneskerettighetene og krenker reinsamenes kulturutfoldelse. Inntil nye vedtak i regjeringen kommer, drives vindkraftanleggene etter de gitte konsesjoner på Fosen. «Selskapene gjør ikke noe ulovlig,» sier olje- og energiminister Terje Aasland.

    Nå ser det ut til at situasjonen ikke er så fastlåst som de fleste har trodd. Vi har kritisert at reindriftssamene helt har sett bort fra storsamfunnets behov for ren kraft, og at de helt gir blaffen i investeringen på 6 milliarder kroner i anleggene og de noen hundre millioner kroner i rivningskostnader. Samenes kulturoppdrag har trumfet alt. Penger kan ikke løse problemet med vinterbeite i Fosen i tre måneder.

    Alt ordner seg for samene bare de får litt mer penger

    Men det var før det. Nå er reineierne i Sør-Fosen sitje åpne for en kompromissløsning. Hvis konsesjonstiden på 25 år kortes ned (det er 21 år igjen) og de får en økonomisk kompensasjon fordi kraftanlegget blir stående noen år, kan reindriften og kraftproduksjonen drives side om side, ifølge reineiernes advokat Erik Brønner.

    Lenkegjengen som har krevet at vindturbinene må rives snarest, uansett hva statsråd Aasland finner på, er åpenbart i mindretall.

    Blir landskapet tilbakeført, og konsesjonstiden satt ned, ordner alt seg for samene bare de får litt mer penger.

    Hvor lenge vindturbinene eventuelt skal stå, er uklart, og hvor mye penger som må betales, er også uklart. Hovedsaken er at det kommer penger. Avbøtende tiltak hjelper.

    Verdt å merke seg, er at tredjedel av befolkningen støtter aksjonistenes krav om å rive ned turbinene. En femtedel er ikke sikre på hva de mener.

    Når det nå blir kjent at reineierne kan tenke seg å la vindturbinene stå, vil trolig de som støtter aksjonistenes krav om riving, bli færre. Og det er blitt lagt merke til at reineiernes beiteområder utgjør 40 prosent av Norges areal, og det er registrert 18.000 samer.

    Det blir nok en avtale med olje- og energiministeren.

    Aksjonsleder Elle Nystad sier til VG at «vi er helt avhengig av å ha dette vernet for at vi skal kunne holde på vår kultur. Da er det ikke noe som storsamfunnets interesser kan veies opp mot.»

    Joda, penger.